Ångad krispig anka med örtiga nudlar och stekt grön sparris

Ångad krispig anka med örtiga nudlar och stekt grön sparris
Foto: TV4
Erik Videgård KK 2024
Erik Videgård KK 2024

Ångad krispig anka med örtiga nudlar och stekt grön sparris

31 ingredienser

En lyxig Sichuan-rätt som tar lite tid att förbereda men som absolut är värd det. Kryddig, krispig och full av smak. Bjud med stekt grön färsk sparris och färska japanska ramennudlar med smör och alla örter du kan tänka dig. Goda tillbehör som knyter ihop alla smaker.

Ingredienser

  • 600 g ankbröst

Marinad

  • 3 msk salt
  • 1 tsk sichuanpeppar
  • 1 kanelstång
  • 1 stjärnanis
  • 0,5 tsk malen nejlika
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 2 msk färsk ingefära, riven
  • 3 msk risvin (eller torr sherry)

Dressing

  • 5 msk japansk soja
  • 2 msk chingkiangvinäger
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk chiliolja (Chiew Chow)
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 tsk vitlök, riven
  • 2 tsk färsk ingefära, riven

Örtiga nudlar

  • 600 g ramennudlar (gärna färska)
  • 1 dl färsk koriander
  • 1 msk färsk mynta
  • 0,5 dl färsk persilja
  • 2 msk färsk thaibasilika
  • 5 msk smör
  • 2 msk vit misopasta
  • 2 tsk chiliflakes

Snabbstekt grön sparris

  • 400 g grön sparris
  • 3 msk rapsolja
  • 4 cm färsk ingefära
  • 2 msk risvin (eller torr sherry)
  • 1,5 dl kokvatten från sparrisen
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk majsstärkelse (utrörd i lite kallt vatten)
  • 1 tsk salt

Gör så här

Ångad krispig anka

  1. Kör de torra kryddorna i en kryddkvarn eller mortla dem fint, blanda med ingefäran och vinet.
  2. Skåra skinnsidan på ankbröstet med en vass kniv i kryssmönster utan att skära ned till köttet.
  3. Gnid in ankbrösten med kryddblandningen och låt stå över natten.
  4. Ånga ankbrösten i en wok med lock eller i en steamer i 20 minuter, ta ut och svalna.
  5. Fritera ankbrösten hela tills de är gyllenbruna.
  6. Låt svalna något och skiva tvärs över bröstet.

Dressing

  1. Blanda ihop alla ingredienser och servera till ankan.

Örtiga nudlar

  1. Hacka och blanda örterna.
  2. Smält smöret och vispa ner misopasta och chiliflakes.
  3. Koka nudlarna 50 sekunder. Häll av och blanda dem i smöret tillsammans med örterna.

Snabbstekt grön sparris

  1. Koka upp en gryta med vatten, 5 liter med 3 msk salt.
  2. Skala och strimla den färska ingefäran, skall bli ca 3 msk.
  3. Bryta av och kasta den nedre delen av sparrisen. Skala resterande del på sparrisarna, ej knoppen.
  4. När vattnet kokar lägger du ner sparrisen och kokar den i 30 sekunder, ta upp och spola av med iskallt vatten. Låt rinna av på en handduk.
  5. Hetta upp en wok, tillsätt oljan och låt den bli varm. Tillsätt sparrisen och snabbstek 30 sekunder, tillsätt ingefäran och snabbstek till det doftar, 20 sekunder.
  6. Tillsätt risvin, kokvatten och socker, sjud tills sparrisen är genomvarm.
  7. Lyft upp och lägg sparrisen på ett serveringsfat.
  8. Red av vätskan med majsstärkelseblandningen. Smaka av med salt och häll den över sparrisen.