Ängamat på vinterns rotfrukter

koket.se
Ängamat på vinterns rotfrukter
Foto: TV4

Ängamat på vinterns rotfrukter

Av: Frida Nilsson

Från: Nyhetsmorgon

22 ingredienser

30 min

Frida Nilsson gästar Nyhetsmorgon och bjuder på klassisk ängamat men på vinterns rotfrukter. Med en god ostmacka blir detta en riktigt värmande och omtyckt middag.

Se Frida Nilsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Ängamat

  • 5 cm purjolök, vita delen strimlad
  • 8 jordärtskockor, skalad och skuren
  • 400 g blomkål, i mindre buketter
  • 200 g rotselleri, skalad och tärnad
  • 6 dl grönsaksbuljong
  • 0,5 dl sherry, torr
  • 3 dl grädde
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 citron, saft och zest (Amalfi)
  • 2 msk olivolja

Ostmacka

  • 1 baguette
  • 1 msk olivolja
  • 100 g ost, ostskalkar (t.ex. Prästost, Västerbottensost eller parmesanost)
  • 1 dl grädde
  • 2 äggulor
  • 2 dl rapsolja
  • 1 ask krasse (smörgåskrasse)

Garnering

  • 4 kvistar dill
  • 20 g libbsticka
  • 4 kvistar dragon
  • 2 msk saffransolja

Gör så här

Ängamat

  1. Fräs purjolöken mjuk i en stor kastrull.
  2. Tillsätt grönsakerna skurna i lagom storlek.
  3. Tillsätt sedan grönsaksbuljong, sherry och grädde. Låt sjuda i ca 15 minuter tills grönsakerna är mjuka.
  4. Smaka av med salt, svartpeppar från kvarn och zest och saft från citronen.

Ostmacka

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär baguetten på snedden. Lägg brödbitarna på en plåt och ringla över olivolja.
  3. Rosta gyllene i ugnen.
  4. Riv ostskalkarna fint.
  5. Koka upp grädden. Ta av kastrullen från plattan och lägg i osten, rör så att osten smälter. Låt svalna.
  6. Mixa ner två äggulor i ostblandningen med en stavmixer.
  7. Mixa sakta i oljan tills krämen är tjock, blank och len. Lägg på spritspåse.
  8. Spritsa ostkrämen jämt över brödbitarna och klipp över krasse.

Garnering

  1. Plocka örterna att toppa soppan med.
  2. Ringla slutligen över saffransolja.