Ångkokt lax med svart ris och sesamdressing

POPULÄRT
koket.se
Ångkokt lax med svart ris och sesamdressing
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Ångkokt lax med svart ris och sesamdressing

18 ingredienser

Friska och fräscha smaker med svart ris och grönsaker i en sojadressing med sesam och ingefära tillsammans med ångad lax.

logo
stefan ekengren profilbild ny

Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser

  • 500 g laxfilé, skuren i fyra portioner
  • salt
  • 4 port svart ris, kokt
  • 2 rödlökar, fint hackade
  • 1 purjolök, fint skuren
  • 0,25 savoykål, fint hackad
  • 1 burk grillad paprika (grillad och skalad paprika)
  • rapsolja, till stekning
  • salt

Dressing

  • 1 klyfta vitlök, fint riven
  • 3-4 cm färsk ingefära, fint riven
  • 2,5 rapsolja
  • 0,5 msk sesamolja
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 3 msk japansk soja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 0,5 knippe färsk koriander, grovt hackat
  • salt

Gör så här

  1. Salta laxen och låt stå i rumstemperatur ca 20 minuter.
  2. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  3. Skala och finhacka rödlöken. Ansa och strimla purjolöken fint. Hacka savoykålen fint.
  4. Häll av paprikan. Skär paprikan i mindre bitar.
  5. Mjukstek alla grönsaker i rapsolja. Salta. Lägg upp det frästa i en stor skål.
  6. Blanda alla ingredienser till dressingen, smaka av med salt.
  7. Vänd ner det kokta riset i de frästa grönsakerna. Häll på hälften av dressingen och vänd runt.
  8. Koka upp en bottenskyla med vatten i en kastrull. Lägg i ett durkslag. Lägg i laxen och lägg på ett lock. Ånga laxen tills den är färdig, ca 10 minuter beroende på hur tjocka bitarna är.
  9. Servera laxen direkt med ris och extra dressing vid sidan.