Friska och fräscha smaker med svart ris och grönsaker i en sojadressing med sesam och ingefära tillsammans med ångad lax.
Se Stefan Ekengren laga receptet
Ingredienser
500 g laxfilé, skuren i fyra portioner
salt
4 port svart ris, kokt
2 rödlökar, fint hackade
1 purjolök, fint skuren
0,25 savoykål, fint hackad
1 burk grillad paprika (grillad och skalad paprika)
rapsolja, till stekning
salt
Dressing
1 klyfta vitlök, fint riven
3-4 cm färsk ingefära, fint riven
2,5 rapsolja
0,5 msk sesamolja
0,5 dl sesamfrön
3 msk japansk soja
1 msk äppelcidervinäger
0,5 knippe färsk koriander, grovt hackat
salt
Gör så här
Salta laxen och låt stå i rumstemperatur ca 20 minuter.
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Skala och finhacka rödlöken. Ansa och strimla purjolöken fint. Hacka savoykålen fint.
Häll av paprikan. Skär paprikan i mindre bitar.
Mjukstek alla grönsaker i rapsolja. Salta. Lägg upp det frästa i en stor skål.
Blanda alla ingredienser till dressingen, smaka av med salt.
Vänd ner det kokta riset i de frästa grönsakerna. Häll på hälften av dressingen och vänd runt.
Koka upp en bottenskyla med vatten i en kastrull. Lägg i ett durkslag. Lägg i laxen och lägg på ett lock. Ånga laxen tills den är färdig, ca 10 minuter beroende på hur tjocka bitarna är.
Servera laxen direkt med ris och extra dressing vid sidan.