Koka upp mjölk och grädde med hälften av sockret och vaniljstången.
Vispa äggula med resten av sockret fluffigt. Slå över kokande gräddmjölk på ägget och häll tillbaka allt i kastrullen. Värm till 85 grader.
Tillsätt gelatinblad och salt. Kyl, sila och frys i glassmaskin.
Kolasås
Smält sockret i botten på kastrull till en ljus karamell, tillsätt resten av ingredienserna och låt koka 5 minuter. Sila och kyl.
Maräng
Koka socker och vatten till 122 grader.
Vispa äggvita, socker och citron fluffigt och tillsätt den varma sockerlagen i en tunn stråle. Vispa på halvfart tills marängen är rumstempererad.
Bred ut marängen på bakplåtspapper och torka över natten i ugnen på 65 grader.
Drömmar
Rör smör, socker och vaniljsocker mjukt i blandare med vinge. Tillsätt oljan i en tunn stråle.
Blanda hjorthornssalt med lite av mjölet och blanda ner det i smeten. Blanda sedan i resten av mjölet.
Forma degen till stora bollar och lägg med stora mellanrum på bakplåtspapper och platta till dem. Baka på 150 grader i ca 20 minuter. Låt svalna och smula kakorna sedan till servering
Servering
Servera glassen med kolasås, maräng, krossade drömmar, lingon och lättvispad grädde.