Anka med jordärtskockor och apelsinsås

Anka med jordärtskockor och apelsinsås
Foto: Tv4

Anka med jordärtskockor och apelsinsås

Av: Eric - Filipstad

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

1 h

Anka med apelsinsås är en klassisk kombination som gör sig riktigt bra som festlig huvudrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Apelsinsås

  • 3 apelsiner
  • 2 msk vatten
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • maizenaredning
  • 50 g smör

Jordärtskockspuré

  • 300 g jordärtskocka
  • 0,5 dl grädde
  • 30 g smör
  • salt

Bakade jordärtskockor och rädisor

  • 600 g jordärtskocka
  • 200 g rädisa
  • olivolja
  • salt

Anka

  • 400 g ankbröst
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Apelsinsås

  1. Skölj av apelsinerna noga under rinnande vatten.
  2. Riv zesten från apelsinerna och spara. Pressa sedan ut juicen och spara även den.
  3. Koka upp vatten och socker på låg temperatur tills socker börjar få en ljusbrun färg.
  4. Tillsätt sedan vinäger.
  5. Häll även i juicen från apelsinerna och koka ihop.
  6. Låt zesten koka med i såsen i några minuter mot slutet.
  7. Tillsätt kalvfonden och låt koka ca 1 minut.
  8. Red såsen med maizenaredning och blanka av med smöret.

Jordärtskockspuré

  1. Skala jordärtskockorna och skär dem i mindre bitar.
  2. Koka skockorna mjuka i lättsaltat vatten.
  3. Häll av vattnet och låt ångan försvinna.
  4. Mosa jordärtskockorna.
  5. Vispa i smöret och grädden till en lätt och luftig puré. Smaka av med salt.

Bakade jordärtskockor och rädisor

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Tvätta jordärtskockorna och rädisorna noga med vatten och dela dem sedan i halvor.
  3. Lägg jordärtskockorna i en ugnsform och blanda dem med olivolja och salt.
  4. Baka sedan jordärtskockorna i ugnen i ca 40 minuter.
  5. När det är 20 minuter kvar tillsätter du rädisorna som bakas i 20 minuter.

Anka

  1. Skär fettet på ankbrösten med kniv i ett rutmönster och lägg dem i en kall stekpanna.
  2. Stek sedan tills fettet har smällt och blivit gyllene. Lägg sedan över dem i en ugnsfast form.
  3. Stek klart ankbrösten i ugnen tills de har en innertemperatur på 55-58 grader.
  4. Ta ut och låt ankbrösten vila i aluminiumfolie så att de håller värmen.
  5. Köttsaften från ankan blandar du ner i din apelsinsås.

Servering

  1. Tranchera ankan.
  2. Börja med att lägga en klick puré mitt på tallriken och ankan ovanpå.
  3. Placera de bakade jordärtskockorna och rädisorna runtom.
  4. Toppa med apelsinsås och servera!