Anka med tillbehör

NYHET
koket.se
Anka med tillbehör
Foto: TV4
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Anka med tillbehör

18 ingredienser

1 h

Anka med apelsinsås är alltid en god kombination. Perfekt till helgmiddag!

Se Jonas Svensson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Sås

  • 2 rödlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • rapsolja
  • 2 msk strösocker
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 2 dl rött vin
  • 2 dl kycklingfond (gärna rostad)
  • 2 msk ingefära, riven
  • 1 apelsin
  • 1 msk chilisås
  • salt
  • peppar

Anka

  • 2 ankbröst
  • flingsalt
  • 4 sötpotatisar
  • 500 g mangold (eller grov spenat)
  • salt
  • peppar

Gör så här

Sås

  1. Skiva lök samt vitlök och lägg i en varm kastrull med några droppar rapsolja.
  2. Häll sedan på socker och låt det karamelliseras.
  3. Häll sedan på vinäger och vin, låt koka ihop.
  4. Tillsätt kycklingfond och koka ner till önskad konsistens.
  5. Smaka av med ingefära, apelsin, chilisås, salt och peppar. Sila slutligen av.
  6. Får du köttrester från ankan så kan du tillsätta dem i såsen medan den kokar.

Anka

  1. Börja med att kryssa ankan i skinnet.
  2. Lägg sedan bröstet i en kall stekpanna med flingsalt i botten.
  3. Värm upp stekpannan till max och ge bröstet ordentligt med färg.
  4. Sätt sedan in ankan i ugnen på 120 grader tills den kommer upp i 58 grader. Låt sedan vila.
  5. Skala sötpotatisen och dela i 3 bitar.
  6. Stek potatisen tills den fått lite rostad färg på snittytan.
  7. Sätt sedan in potatisen i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.
  8. Skär ner mangold och stek snabbt i pannan med lite olja samt krydda med salt och peppar.
  9. Värm ankan i ugnen i ca 3 minuter och skiva sedan upp den i ca 1 cm tjocka skivor.
  10. Servera ankan med varm potatis, härlig syrlig het sås och varm sallad.