Anka och rödbeta med apelsinsås

NYHET
Anka och rödbeta med apelsinsås
Foto: TV4
Matilda Klarqvist
Matilda Klarqvist

Anka och rödbeta med apelsinsås

Av: Matilda Klarqvist

Från: Sveriges mästerkock

15 ingredienser

1 h

Ankabröst med apelsinsås på Matildas vis serverad med kokta och brynta rödbetor samt bittra rosésalladsblad i en sötsyrlig vinägrett med sting från ingefära.

Ingredienser

portioner
  • 4 ankbröst
  • ca 10 rödbetor
  • 2 schalottenlökar
  • 4 rödlökar
  • 10 apelsiner
  • 200 g smör
  • 4 citroner
  • 1 vitlök
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • ponzu
  • sesamolja
  • rosésallad
  • strösocker
  • salt
  • peppar

Gör så här

Rödbetor, lök och rosésallad

  1. Skala rödbetor. Koka dem mjuka i en stor kastrull med vatten, skal och saft från 2 apelsiner (bara det orangea från skalet), saft från 1 citron, 3 msk ponzu och salt i ca 30 minuter.
  2. Halvera 4 rödlökar och lägg på en plåt, dressa med sesamolja, ponzu, salt och peppar. Tillaga i ugn på 180 grader varmluft i ca 30 minuter.
  3. Skala blad av rosésallad och lägg i isvatten.

Anka

  1. Sätt ugnen på 150 grader, varmluft.
  2. Putsa ankbrösten och spara spillet till såsen. Skär snitt i ankbröstens fettkappa. Salta dem.
  3. Lägg ankbrösten i en kall panna med fettkappan nedåt och höj värmen stegvis till fettet från ankan släppt i pannan, stek i ca 5 minuter tills skinnet är krispigt och gyllene. Vänd och stek på andra sidan i ca 3 minuter på hög värme. Krydda med peppar.
  4. Ta pannan från värmen och lägg över ankbrösten i en ugnsform med 4 msk ponzu, skal och juice från 1 apelsin, 2 vitlöksklyftor, 1 msk sesamolja och salt.
  5. Tillaga ankan i ugnen i ca 15 minuter till innertemperaturen är 60 grader. Ta ut och låt vila på en kall yta till servering. Spara skyn i ugnsformen till apelsinsåsen.
  6. Skär ankan i fyrkanter precis innan servering.

Apelsinsås

  1. Finhacka 2 schalottenlökar och bryn tillsammans med spillet från ankbröstet i samma panna som ankan stektes i.
  2. Häll på juice från 4 apelsiner, 1 citron, 3 msk ponzu, 1 msk sesamolja och koka ihop i ca 10 minuter.
  3. Lägg ner en vitlöksklyfta och vätskan från formen som ankbrösten tillagats i. Reducera såsen till ca hälften.
  4. Sila såsen genom en finmaskig sil ner i en ren kastrull. Koka upp med en nypa socker, en klick smör, salt och peppar.

Servering

  1. Häll av rödbetorna och skär varje beta i 3 cirkelformade bitar.
  2. Bryn betorna på medelvärme i en stekpanna med smör, vitlök och juice från 1 apelsin, salta och peppra.
  3. Ta ut rödlökarna från ugnen och plocka ut de innersta lagren intakta.
  4. Gör en dressing med juice från 1 citron, 1 apelsin, 1 msk riven ingefära, 1 msk socker och salt. Ta upp roséalladen från isbadet, låt rinna av. Vänd runt salladen i dressingen precis före servering.
  5. Servera allt på en tallrik och njut!