Ankbröst med smörkokt aprikos och savoykål

koket.se
Ankbröst med smörkokt aprikos och savoykål
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Ankbröst med smörkokt aprikos och savoykål

21 ingredienser

1 h

Stekt ankbröst med confiterade anklår och smörkokta aprikoser blir en riktigt festlig rätt att bjuda på.

Se Tea Malmegård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Stekta ankbröst

  • 2 ankbröst
  • salt
  • peppar

Confiterat anklår

  • 2 anklår
  • 4 dl matolja
  • 6 klyftor vitlök
  • 4 kvistar backtimjan

Sås

  • 2 schalottenlökar, grovhackade
  • 2 dl vitt vin
  • 0,5 dl cognac
  • 3 dl kycklingbuljong, rostad och reducerad
  • 3 dl crème dubbel (vispgrädde som är reducerad till hälften (6 dl vispgrädde ger 3 dl crème dubbel))

Rostade morötter i ankfett

  • morot

Grönsaker

  • 0,5 savoykål
  • 1 purjolök
  • 2 msk smör
  • salt
  • peppar

Smörkokta aprikoser

  • 2 dl vatten
  • 1 dl torkade aprikoser
  • 1 dl smör, brynt

Gör så här

Stekta ankbröst

  1. Snitta ett rutmönster över skinnet på ankbrösten.
  2. Salta och peppra rejält. Salt hjälper till att dra ut en del av vätskan från fettet så att skinnet blir krispigt.
  3. Lägg brösten med skinnsidan ner i kall panna utan stekfett.
  4. Stek brösten på medelhög värme och vänd emellanåt. Majoriteten av stektiden ska vara med skinnsida ner.
  5. Lyft upp ankbrösten ur pannan när skinnet har fått ordentligt med färg.
  6. Lägg över brösten i en ugnsform.
  7. Spara ankfettet till de confiterade anklåren.
  8. Värm brösten på 180 grader när det är dags att servera rätten tills de har en innertemperatur på ca 53-54 grader.
  9. Låt ankbröstet vila ca 5-10 minuter till ca 57-58 grader.

Confiterat anklår

  1. Rimma anklåren i 4% rimlag i ca 4 timmar. (Rimlag: 1 liter vatten och 0,4 dl salt).
  2. Lägg anklåren i matolja tillsammans med vitlök och örter och baka på 90 grader över natten.
  3. Ta ut och låt svalna.
  4. Plocka ner köttet, mosa ner vitlöken och repa ner timjan.
  5. Värm köttet med ankfettet från stekningen.

Sås

  1. Koka löken i vitt vin tills det nästan är torrt.
  2. Häll på cognac.
  3. Slå på buljong och grädde och koka ihop.
  4. Mixa med en stavmixer och sila av såsen.

Rostade morötter i ankfett

  1. Rosta skalade eller borstade morötter i fettet från de confiterade låren på 180 grader i ca 35 minuter.

Grönsaker

  1. Strimla savoykålen samt purjolöken och sautera i lite vatten.
  2. Behåll textur och fräschör på grönsakerna då rätten i övrigt är ganska fet.
  3. Smaka upp med salt och peppar och en klick smör.

Smörkokta aprikoser

  1. Koka upp vattnet och skålla aprikoserna tills de sväller. Låt svalna.
  2. Strimla sedan aprikoserna.
  3. Värm dem slutligen i brynt smör.