Fiskgratäng med räkor, parmesanost och dill

Anna JonassenUlrika Jisland

Fiskgratäng med räkor, parmesanost och dill

14 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 10 potatisar
  • 1 äggula
  • 2 dl mjölk
  • 4 msk smör
  • 800 g färsk torskfilé
  • 500 g färska räkor
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl matlagningsgrädde
  • 0,5 dl vitt vin
  • 1,5 fiskbuljongtärning
  • 1 knippe dill
  • 2 dl parmesanost, grovriven
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skala potatisen och koka den mjuk. Häll av vattnet och mosa ner äggula, mjölk och hälften av smöret i den varma kastrullen.
  2. Vispa moset luftigt med hjälp av en ballongvisp. Smaka av med salt och peppar.
  3. Sätt ugnen på 225 grader. Se till att torsken är benfri och lägg den i mitten av en ugnsfast smord form. Se till att det finns plats för moset runt om.
  4. Skala räkorna och lägg dem på torsken i gratängformen. Klicka ut potatismoset runt fisken och räkorna.
  5. Smält resten av smöret i en kastrull. Tillsätt vetemjölet och vispa ordentligt. Häll i grädden och låt blandningen tjockna under omrörning.
  6. Häll på vinet och smula i buljongen. Vispa hela tiden och smaka av med salt och peppar.
  7. Häll blandningen över fisken och strö över rikligt med färsk dill. Avsluta med att fördela parmesanost över alltihop.
  8. Sätt in i mitten av ugnen och grädda i 20–25 minuter eller tills osten fått fin gyllenbrun färg. Dekorera gärna gratängen med dillkvistar vid servering.