Kalkon med citron och örter

Kalkon med citron och örter
Foto: Martin Skredsvik
Anna JonassenUlrika Jisland
Anna JonassenUlrika Jisland

Kalkon med citron och örter

Av: Anna Jonassen, Ulrika Jisland

Från: Mat i blomstertid

20 ingredienser

2 h

Servera kalkonen med pressad potatis eller ris. Lättkokta grönsaker, till exempel morötter, ärter eller brysselkål, är också gott till. /Anna & Ulrika

Receptet är hämtat ur boken Mat i blomstertid.

Ingredienser

portioner
  • 1 kalkon [2-3 kg]
  • 2 citroner, saften
  • 2-3 msk smör
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Fyllning

  • 125 g bacon
  • 1 kruka färsk bladpersilja
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk dijonsenap

Sås

  • 1 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 2,5 dl grädde
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk citron, saft
  • ev 1 msk vetemjöl, till redning
  • ev 1-2 msk vatten, till redning
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Servering

  • ev 0,5 kruka basilika (eller bladpersilja)
  • 1 citron

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg kalkonen i en ugnsfast panna och gnid in fågeln med salt och peppar.
  3. Pressa över rikligt med citronsaft.

Fyllning

  1. Hacka bacon, persilja och vitlök.
  2. Rör ihop allt med den franska senapen och fyll kalkonen med blandningen. Glöm inte att ta ut innanmätet först.
  3. Sätt en citronhalva som lock över öppningen.
  4. Klicka smöret över kalkonen och sätt in i mitten av ugnen.
  5. Stek i 1 timme, vänd på kalkonen efter halva tiden. Ös köttet med spadet som bildas.
  6. Stek ytterligare 30 minuter med ovansidan upp. Kalkonen ska ha en innertemperatur på cirka 80 grader och den är färdig när köttsaften har en klar färg. Använd gärna en stektermometer vid tillagningen.
  7. Lyft upp kalkonen ur pannan.

Sås

  1. Tillsätt vattnet, smula i buljongtärningen och vispa.
  2. Sila ner stekskyn i en kastrull, tillsätt grädde och smaksätt med lite fransk senap och citronsaft.
  3. Salta och peppra.
  4. Om man använder matlagningsgrädde måste man reda av såsen med 1 matsked mjöl utrörd i vatten.

Vid servering

  1. Dekorera kalkonen med färska örter och citronhalvor vid servering.