Hasselnötsglass

Anna och Fanny Bergenström

Hasselnötsglass

Av: Anna och Fanny Bergenström

Från: Vinterns goda ting

4 ingredienser

En underbart god och lättlagad dessert som håller ca 1 månad i frysen.

Ingredienser

portioner
  • 200 g hasselnötter
  • 3 dl vispgrädde
  • 4 ägg, separera vita och gula
  • 1,5 dl strösocker

Gör så här

  1. Bred ut hasselnötskärnorna i en långpanna. Rosta dem mitt i ugnen i
  2. 200° ugnsvärme i ca 5 minuter. Passa dem noga nötter bränns fortare än
  3. kvickt. Låt nötterna svalna lite och "gnugga" sedan av det mesta av de bruna innerskalen att lite sitter kvar gör ingenting.
  4. Hacka nötterna grovt. Eller bättre, mal ungefär hälften och hacka resten
  5. grovt.
  6. Vispa grädden, men vispa inte för hårt. Vispa gulorna med sockret tills
  7. det blir riktigt pösigt. Vänd ner nöthack och grädde.
  8. Vispa vitorna i en annan skål och med perfekt ren visp (minsta fettgnutta eller spår av äggula på vispen eller i bunken gör att vitorna inte blir styva). Vispa vitorna tills det går att vända uppochner på bunken utan att något rinner ur.
  9. Vänd ner äggvitevispet i nötsmeten -ta först ungefär hälften, sedan resten
  10. Lägg smeten i exempelvis en rak, smal brödform (som rymmer minst
  11. 1,5 liter) eller annat lämpligt kärl. Frys in glassen.