Bred ut hasselnötskärnorna i en långpanna. Rosta dem mitt i ugnen i
200° ugnsvärme i ca 5 minuter. Passa dem noga nötter bränns fortare än
kvickt. Låt nötterna svalna lite och "gnugga" sedan av det mesta av de bruna innerskalen att lite sitter kvar gör ingenting.
Hacka nötterna grovt. Eller bättre, mal ungefär hälften och hacka resten
grovt.
Vispa grädden, men vispa inte för hårt. Vispa gulorna med sockret tills
det blir riktigt pösigt. Vänd ner nöthack och grädde.
Vispa vitorna i en annan skål och med perfekt ren visp (minsta fettgnutta eller spår av äggula på vispen eller i bunken gör att vitorna inte blir styva). Vispa vitorna tills det går att vända uppochner på bunken utan att något rinner ur.
Vänd ner äggvitevispet i nötsmeten -ta först ungefär hälften, sedan resten
Lägg smeten i exempelvis en rak, smal brödform (som rymmer minst
1,5 liter) eller annat lämpligt kärl. Frys in glassen.