Julbröd från förr

Julbröd från förr
Foto: Nisse Peterson
Anna och Fanny Bergenström
Anna och Fanny Bergenström

Julbröd från förr

Av: Anna och Fanny Bergenström

Från: Vinterns goda ting

14 ingredienser

Mustiga långjästa bröd som passar till dopp i grytan eller till julosten.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 1 msk salt
  • 1 dl mörk sirap
  • 33 cl porter (eller mörkt julöl)
  • 2 dl vatten
  • 1 dl neutral olja (inte olivolja)
  • 1 l rågsikt
  • 1 msk pomeransskal, stött
  • 1 msk fänkålsfrö, stött
  • 0,5 tsk malen nejlika
  • 1 tsk malen ingefära
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl russin
  • ev kaffe, att pensla med

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en degbunke. Strö över salt och lägg i sirapen. Häll på porter eller öl och rör om. Låt stå i ca 5 minuter.
  2. Häll i vatten, olja, rågsikt och kryddor. Blanda ihop degen och arbeta sist in vetemjölet samt russin. Knåda degen väl och lägg den att jäsa i den urdiskade bunken. Täck degen och jäs den i kylskåp över natten.
  3. Slå upp degen på bakbordet. Knåda den väl och baka ut till två runda bröd. Garnera eventuellt med en stjärna av saffransdeg. Lägg bröden på smord plåt och jäs dem i ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 200°.
  4. Pensla bröden med kallt kaffe eller vatten. Grädda dem i ugnens nedre del i ca 35 minuter. Linda in de varma bröden väl i handdukar och låt dem svalna så.