150 g Västerbottensost eller riktigt lagrad herrgårdsost (inte parmesan)
1,5 dl vetemjöl
0,25 tsk salt
100 g smör, kylskåpskallt (eller margarin)
1 msk vatten, kallt
1 ägg, uppvispat
Gör så här
Riv osten helst i matberedare. Ta undan ca 1/3 av den rivna osten och lägg den på ett fat så länge. Låt resten vara kvar i apparatskålen.
Lägg ner vetemjöl, salt och kylskåpskallt margarin eller smör skuret i stora kuber. Kör apparaten några sekunder. Droppa ner 1-2 msk kallt vatten och kör tills degen börjar formas till en boll. Låt degen vila 1 timme i kylskåp.
Kavla ut degen till en 10 cm bred och ca ½ cm tjock remsa. Pensla med
lätt uppvispat ägg och strö över den sparade osten.
Skär eller sporra ut degen i cm-tjocka remsor. Lägg dessa på bakplåtspappersklädda eller smorda plåtar.