Oxrulader med potatiskaka och varm gurksallad

Oxrulader med potatiskaka och varm gurksallad
Foto: TV4

Oxrulader med potatiskaka och varm gurksallad

Av: Anna West

Från: Halv åtta hos mig

34 ingredienser

Rätten som kombinerar husmanskost, lyx och comfort food. Oxrulladerna kommer ju från den svenska husmanskosten. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för recepte

Ingredienser

portioner
  • 8 skivor innanlår (eller lövbiff)
  • 2 morötter
  • 1 svartrot
  • 1 rotselleri
  • 0,5 purjolök
  • 150 g starka korvar (chorizo eller ölkorv)
  • dijonsenap
  • salt
  • peppar
  • smör, till stekning
  • tandpetare

Såsen

  • 1 gul lök
  • smör, till stekning
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 4 dl porter (öl)
  • 2 msk flytande kalvfond
  • 4 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 2 msk färskost
  • 0,75 msk majsstärkelse
  • salt
  • peppar
  • lingonspad (eller svartvinbärsgelé)

Potatiskaka

  • 1,5 kg potatis
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar
  • smör, till stekning

Gurksallad

  • 2 gurkor
  • 1 dl persilja
  • smör
  • salt
  • peppar
  • 2 msk schalottenlök

Gör så här

  1. Ruladerna: Sätt ugnen på 175 grader. Skala morötterna, svartroten och sellerin. Skölj purjon och skär i tunna strimlor. Gör likadant med korven. Bred senap över varje skiva kött. Fördela grönsaker och korv ovanpå, rulla ihop och fäst med tandpetare. Salta och peppra. Bryn ruladerna i lite smör och lägg dem i en ugnsfast form med lock.
  2. Såsen: Skala och skiva löken. Bryn den mjuk i smöret. Tillsätt tomatpurén, portern, fond och vatten. Lägg i lagerbladen och koka cirka tio minuter tills det beska i portern försvunnit. Häll skyn över ruladerna, lägg på lock och bräsera i ugn ca en timme. Känn med en sticka att de är färdiga. Ta ur ugnen och ta bort tandpetarna. Sila buljongen i en kastrull och koka ner till 5 dl återstår. Vispa i osten och låt såsen koka upp. Red av den med lite maizena i vetten och smaksätt med salt, peppar, spadet eller gelen. Lägg ruladerna i såsen och värm upp dem innan servering.
  3. Potatiskakan: Skala och riv potatisen grovt. Häll i smör i en panna och salta och peppra. ”Häll” i potatisen och platta ut till en kaka. Gör inte kakan för tjock, och ha inte för hög värme, du blir kakan bränd utanpå och rå inuti. Bryn den 5-10 min tills den fått fin färg. Vänd den med ett lock eller en tallrik. Känn efter att kakan är mjuk, då är den klar. Servera som en tårtbit.
  4. Gurksalladen: Skala gurkan, dela den på längden. Kärna ur den med en sked och skär i skivor till halvmånar. Hacka persiljan. Smält en klick smör i en kastrull, lägg i gurkan och slå på en skvätt vatten. Smaksätt med salt och peppar.
  5. Värm gurkan på låg värme och till sätt persilja och lök innan servering.