Annas saftiga lussebullar med kesella

Annas saftiga lussekatter NY2023
Foto: Köket.se
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Annas saftiga lussebullar med kesella

11 ingredienser

2h 13 min

Vårt mest populära recept på lussebullar med kesella i degen. Ger saftiga och hållbara lussebullar!

Ingredienser

portioner bullar

Annas saftiga lussebullar

  • 50 g jäst
  • 5 dl standardmjölk
  • 150 g smör
  • 250 g kvarg, t ex kesella
  • 2 dl strösocker
  • 1 g saffran [2 förp]
  • 1 tsk salt
  • 16 dl vetemjöl, ev lite mer
  • russin

Pensling

  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk

Gör så här

Annas saftiga lussebullar

  1. Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
  3. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
  4. Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
  5. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.
  6. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.
  7. Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.
  8. Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.
  9. Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.
  10. Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.
  12. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
  13. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.