Ansjovispaj med ost och primörer

Ansjovispaj med ost och primörer
Foto: köket.se

Ansjovispaj med ost och primörer

17 ingredienser

50 min

Smakrik primörpaj med ansjovis, ost, sparris och polkabeta. En vacker paj att servera på påskbordet eller vårfesten!

Grebbestads ansjovis
Abba ansjovis

Grebbestads ansjovis

Ansjovisfilé är en klassisk smaksättare i Janssons frestelse eller gubbröra men passar perfekt även i en paj.

Läs mer

Annons från Matspar
Annons
Matspar promoruta NY

Annons från Matspar

På matspar.se kan du prisjämföra receptets totalpris och enkelt klicka hem samtliga ingredienser.

Läs mer

Ingredienser

portioner

Pajdeg

  • 150 g smör
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk vatten, kallt

Fyllning

  • 4 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 2 dl parmesanost
  • salt
  • svartpeppar
  • 125 g Grebbestads ansjovis [1 burk]
  • 1 msk ansjovisspad
  • 1 knippe grön sparris
  • 0,5 rödlök

Topping

  • 1 polkabeta, tunt hyvlad
  • ärtskott
  • 1 ägg, kokt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär smöret i kuber och nyp ihop med mjöl och salt. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Nagga bottnen med en gaffel och låt stå i kylskåp i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter och ta sedan ut formen ur ugnen och sänk värmen till 175 grader.
  3. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde i en skål. Tillsätt den rivna osten, salt och peppar. Hacka ner ansjovis i mindre bitar. Skär bort den grova delen av längs ner på sparrisen och hacka ner till mindre bitar. Hacka rödlöken fint. Blanda ner ansjovis, spad, sparris och rödlök i fyllningen och häll upp i pajskalet.
  4. Lägg ut några hela sparrisar snyggt i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen stannat helt.
  5. Låt pajen svalna något och garnerna sedan med polkabeta, ärtskott och kokt ägg.
TIPS!
Abba tipsar!
Abba crustad med pepparrotskräm och caviertop

Abba tipsar!

Vill du ha fler tips på festlig buffémat? Klicka här!

Läs mer