Apelsinkaka med glasyr

POPULÄRT
Apelsinkaka med glasyr
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Apelsinkaka med glasyr

14 ingredienser

1 h

Den här mjuka kakan med apelsin är både frisk och söt i ett. Med den blanka glasyren blir den smått oemotståndlig till fikat!

Ingredienser

portioner bitar
  • 75 g smör, smält (normalsaltat)
  • 1 apelsin, zest och saft
  • 0,5 vaniljstång (eller 1 tsk vaniljsocker)
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 200 g mandelmassa, finriven
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ca 0,5 krm salt

Glasyr

  • 80 g smör, rumstempererat
  • 200 g färskost
  • 2 dl florsocker
  • blodapelsin (till topping)

Gör så här

  1. Smält smör i en kastrull och tillsätt rivet apelsinskal och en urskrapad vaniljstång. Låt dra en stund.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt.
  3. Vänd försiktigt ner den rivna mandelmassan i äggsmeten följt av vispgrädden.
  4. Tillsätt det smälta smöret samt saften från apelsinen.
  5. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat bunke. Sikta sedan ner mjölblandningen i kaksmeten.
  6. Rör med jämna mellanrum för en homogen smet utan klumpar. Smaka av med salt.
  7. Smörj och bröa en bakform.
  8. En stor kaka bakas på 175 grader i ca 35-40 minuter. Gör du flera små kakor bakas de i ca 15 minuter.

Glasyr

  1. Låt kakan svalna.
  2. Vispa sedan ihop ingredienserna till glasyren och bred ut det över kakan.
  3. Garnera med blodapelsiner.