Apelsintårta med tonkabönspannacotta, chokladmousse och kolasmörkräm

POPULÄRT
Helenas konsttårta
Foto: TV4

Apelsintårta med tonkabönspannacotta, chokladmousse och kolasmörkräm

Av: Helena Jansson

Från: Det stora tårtslaget

27 ingredienser

En ljuvlig tårta som fick mycket beröm för den goda smaken i Det stora tårtslaget. Saftiga apelsinbottnar varvas med tonkabönspannacotta och chokladmousse. Spacklas med en drömgod smörkräm med dulce de leche och täcks med sockerpasta.

Ingredienser

Apelsinbotten

  • 5 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 apelsin, skalet
  • 0,5 dl apelsinsaft, pressad
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl potatismjöl
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • apelsinsaft, att fukta tårtbottnarna med

Tonkabönspannacotta

  • 2,5 dl grädde
  • 50 g strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tonkabönor
  • 1 gelatinblad

Chokladmousse

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 250 g mörk choklad, hackad
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 3 äggulor
  • 3,5 dl vispgrädde

Marängsmörkräm med kola

  • 120 g äggvita [4 st]
  • 2,25 dl strösocker
  • 250 g osaltat smör
  • 1 dl dulce de leche
  • 0,5 krm flingsalt

Montering

  • sockerpasta

Gör så här

Bottnar

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggen och sockret pösigt. Tillsätt rapsoljan, apelsinsaften och apelsinskalet under fortsatt vispning. Sikta i de torra ingredienserna, blanda väl.
  2. Grädda i ugnen ca 40 minuter, stickan ska vara helt torr när den är klar. Vill du slippa dela bottnarna kan du dela upp smeten i flera formar så att botten blir tunnare. Gräddningstiden blir då mycket kortare.

Tonkabönspannacotta

  1. Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten.
  2. Koka upp grädde, socker, vaniljsocker och tonkabönor. Låt stå och dra i 20 minuter. Koka sedan upp på nytt, ta upp bönorna och lägg i gelatinbladet. Rör om, häll i en form och låt stelna i kylen.

Chokladmousse

  1. Koka upp 1,5 dl grädde i en kastrull. Häll den över den hackade chokladen i en skål och rör till en slät smet.
  2. Koka upp socker och vatten. Dra av kastrullen från plattan och tillsätt äggulorna och vispa kraftigt med en elvisp till en krämig smet.
  3. Blanda äggsmet och chokladsmet. Vispa 3.5 dl grädde och vänd ner.

Marängsmörkräm

  1. Dela upp smöret i små kuber, på så sätt blir det rumsvarmt snabbare och du har lagom stora klickar att tillsätta när smöret ska i.
  2. Blanda äggvitor och socker i en skål och vispa över vattenbad till smeten når 60 grader. Ta av skålen från vattenbadet och fortsätt vispa till smeten svalnat. Klicka sedan i lite smör i taget under konstant vispning. Tillsätt till sist dulce de lechen och lite flingsalt.

Montering

  1. Monteringen sker lättast i den formen som botten bakades i, men klä först in den med plastfolie så att det blir lättare att ta ut tårtan när den har satt sig.
  2. Dela bottnarna om du gräddat all smet i samma form. Lägg ner den första tårtbotten i formen. Tänk på att den botten som läggs först i formen kommer att vara den som hamnar på toppen när du sedan tar ur tårtan ur formen. Fukta bottnarna rikligt med saft från pressad apelsin. Spritsa en ring av smörkrämen runt kanten. Lägg sedan på ett lager av den halvfrusna pannacottan och toppa med chokladmousse. Lägg på nästa botten. Repetera tills bottnarna är slut. Plasta in och ställ in i kylskåp så att tårtan får sätta sig, gärna över natten.
  3. Ta sedan ut tårtan och stjälp upp den på en tårtbricka. Spackla den jämn med smörkrämen och ställ in i kylen igen så att smörkrämen stelnar. Täck sedan med sockerpasta.