Apfelstrudel med hemgjord vaniljsås

Apfelstrudel med hemgjord vaniljsås
Foto: TV4
Birgitta Rasmusson
Birgitta Rasmusson

Apfelstrudel med hemgjord vaniljsås

18 ingredienser

Baka en rustik och god apfelstrudel - en slags äppelpaj med russin, mandel och kanel.

Ingredienser

Deg

  • 300 g vetemjöl
  • 150 g vatten
  • 50 g olja
  • 10 g salt

Fyllning

  • 100 g russin
  • 100 g sötmandel
  • 50 g rom
  • 110 g rörsocker
  • 5-10 äpplen (beroende på storlek)
  • malen kanel (efter smak)
  • 50 g skorpmjöl

Utbakning

  • 200 g grädde, lättvispad
  • 100 g smör, smält

vaniljsås

  • 300 g grädde
  • 100 g mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 90 g äggula
  • 90 g strösocker

Gör så här

Deg

  1. Blanda alla ingredienser till en smidig deg. Plasta och lägg i kyl, 15-60 minuter.

Fyllning

  1. Hacka mandeln. Skala och skiva äpplena. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen, smaka av med kanel.

Utbakning

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Kavla ut degen på en mjölad handduk, dra sedan ut den ännu tunnare med hjälp av handlovarna.
  3. Pensla smält smör över hela degen. Lägg på fyllningen och toppa med lättvispad grädde. Rulla ihop med hjälp av handduken.
  4. Lägg på en plåt, pensla med smör och grädda i ca 30 minuter.

Vaniljsås

  1. Skrapa ur vaniljstången och koka upp frön och stång med grädde och mjölk.
  2. Vispa äggulor och strösocker i en bunke.
  3. Häll i en stråle ner den varma vätskan i äggvispet samtidigt som du vispar. Häll tillbaks i kastrullen och sjud upp till 85 grader.