2-4 äpplen (syrliga, gärna Aroma eller Ingrid Marie) [400 g]
0,5 dl strösocker
0,5 dl hasselnötter, hackade
0,5 dl valnötter, hackade
1 dl russin
2 msk ströbröd
2 tsk malen kanel
Tillbehör
vispgrädde (eller vaniljsås)
Gör så här
Värm ugnen till 200°.
Skala, kärna ut och skär äpplena i riktigt tunna skivor. Lägg dem i en bunke tillsammans med socker, nötter, russin, ströbröd och kanel. Blanda väl.
Smält smöret i en kastrull.
Ta ut smördegen från kylen och rulla ut den på papperet som den ligger i. Pensla degens ovansida med smält smör.
Lägg på fyllningen längs ena långsidan. Rulla ihop degen försiktigt – försök få in så lite luft som möjligt. Pensla samtidigt med smör så att även undersidan av degen täcks med smör. Nyp ihop ändarna så att fyllningen inte rinner ut.
Lägg över rullen, med skarven nedåt, på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med smör igen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Pensla med det resterande smöret efter halva tiden.
Låt svalna lite och sikta över florsocker.
Skär strudeln i bitar och servera med vispad grädde eller vaniljsås.