Apfelstrudel, Per Morbergs recept

apfelstrudel per morbergs recept
Foto: Erik Olsson
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Apfelstrudel, Per Morbergs recept

11 ingredienser

1 h

En tysk dessertklassiker med frasig smördeg och magisk äppelfyllning. Testa Per Morbergs magiska recept till nästa fika!

Ingredienser

portioner
  • 75 g smör
  • 1 smördeg, kyld & rektangulär [250 g]
  • florsocker, till garnering

Fyllning

  • 2-4 äpplen (syrliga, gärna Aroma eller Ingrid Marie) [400 g]
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl hasselnötter, hackade
  • 0,5 dl valnötter, hackade
  • 1 dl russin
  • 2 msk ströbröd
  • 2 tsk malen kanel

Tillbehör

  • vispgrädde (eller vaniljsås)

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200°.
  2. Skala, kärna ut och skär äpplena i riktigt tunna skivor. Lägg dem i en bunke tillsammans med socker, nötter, russin, ströbröd och kanel. Blanda väl.
  3. Smält smöret i en kastrull.
  4. Ta ut smördegen från kylen och rulla ut den på papperet som den ligger i. Pensla degens ovansida med smält smör.
  5. Lägg på fyllningen längs ena långsidan. Rulla ihop degen försiktigt – försök få in så lite luft som möjligt. Pensla samtidigt med smör så att även undersidan av degen täcks med smör. Nyp ihop ändarna så att fyll­ningen inte rinner ut.
  6. Lägg över rullen, med skarven nedåt, på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med smör igen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Pensla med det resterande smöret efter halva tiden.
  7. Låt svalna lite och sikta över florsocker.
  8. Skär strudeln i bitar och servera med vispad grädde eller vaniljsås.