Äppelbakad blomkål med surkålshummus och slungad grönkålssallad med quinoa

Äppelbakad blomkål med surkålshummus och slungad grönkålssallad med quinoa
Foto: Therese Elgquist

Äppelbakad blomkål med surkålshummus och slungad grönkålssallad med quinoa

21 ingredienser

1 h

En egenkokt buljong känns lyxig, och det går faktiskt att göra en snabbare variant om du inte vill låta den koka i flera timmar. Använd smakrika råvaror som kål, svamp och lök - och du har en mustig buljong på under timmen! För att göra rätten mer matig och proteinrik serverar jag med quinoa och en hummus med surkål! Hur gott som helst! / Therese

pauls gröna smaker

Skapa magi med grönsaker! Gå Paul Svenssons onlinekurs. Läs mer & se trailer >>

Ingredienser

portioner
  • 1 blomkål, samt blomkålsblad (om blomkålshuvudet saknar blad går det bra att använda 200 g valfria andra kålblad)
  • 1 gul lök
  • 200 g skogschampinjoner (eller annan matsvamp)
  • 2 cm färsk ingefära, skalad och finhackad
  • 2 dl äppelmust
  • 1 tsk malen kummin
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Surkålshummus

  • 1 förp färdigkokta kikärtor (à 230 g)
  • 1 dl surkål (finns att köpa färdig)
  • 1 timjankvist
  • 1 msk kallpressad rapsolja
  • 0,5 dl buljong från blomkålskoket

Slungad grönkålssallad med lingon

  • 300 g grönkål
  • 1 msk kallpressad rapsolja
  • 2 dl quinoa, svart
  • 100 g frysta lingon, tinade
  • 2-3 msk färsk pepparrot, riven (valfritt)

Kikärtskrutonger

  • 1 förp färdigkokta kikärtor (à 230 g)
  • 0,5 msk kallpressad rapsolja
  • 1 krm salt

Till servering

  • färsk timjan

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Bryt loss bladen från blomkålen och skär i mindre bitar. Skala och klyfta löken. Smula sönder svampen. Placera i en ugnsform och rosta mitt i ugnen i 10 minuter. Häll sedan över i en gryta (stor nog att få plats med blomkålshuvudet) med lock. Tillsätt ingefära, äppelmust, kummin - och vatten så att allt täcks. Koka upp och låt sjuda på svag värme i minst 30 minuter, men gärna i minst det dubbla, ju längre buljongen får koka ihop desto mer djup och smak får den!
  3. Lägg ner blomkålen hel i grytan, med nederdelen neråt, och låt ångbakas tills den har en innertemperatur runt 80-86 grader. Det tar ca 15-20 minuter beroende på hur stort ditt blomkålshuvud är. Har du ingen kökstermometer att mäta med kan du prova att sticka med en provsticka för att känna när blomkålen mjuknat, men fortfarande har en inre kärna. Ta upp blomkålen och låt svalna något. Skär sedan upp i 4 bitar. Sila av buljongen (spara resten av koket och använd som smakrik bas nästa gång du mixar ihop en soppa), smaka av med salt och peppar.
  4. Häll av och skölj kikärtorna till krutongerna. Torka helt torra, blanda sedan med olja och salt och lägg på en ugnsplåt. Rosta i 5-10 minuter, tills de får en lätt krispig yta.
  5. Mixa alla ingredienser till surkålshummusen. Smaka av med salt och peppar.
  6. Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen. Ta bort den grövsta delen av stammen från grönkålen, riv bladen i mindre bitar. Massera med rapsolja så att allt täcks. Slunga salladen i en wokpanna eller stekpanna i ett par minuter så att den värms och mjuknar något. Ta av från plattan och blanda med quinoa, lingon och pepparrot.
  7. Lägg en blomkålsklyfta i en tallrik, slå över buljong. Klicka ut lite surkålshummus, lägg till grönkålssallad och quinoa. Toppa med kikärtskrutonger, färsk timjan och eventuellt extra pepparrot.