Äppelcobbler med råkräm

koket.se
Äppelcobbler med råkräm
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Äppelcobbler med råkräm

14 ingredienser

1 h

Äppelcobbler är alltid uppskattat till fikapausen. Servera den med en krämig råkräm så kommer det hela bli succé!

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner8 - 10

Smet

  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 dl havregryn
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl farinsocker, mjukt (eller ljust muscovadosocker)
  • 150 g smör
  • 1 citron, rivet skal (kan uteslutas)
  • 1,5 dl gräddmjölk (0,75 dl mjölk och 0,75 dl grädde)

Fyllning

  • 6-8 äpplen (medelstora)
  • 1 dl farinsocker, mjukt (eller ljust muscovadosocker)
  • 2 msk malen kanel
  • 25 g smör, hyvlat

Gör så här

  1. Sätt igenom på 175 grader varmluft.
  2. Blanda de torra ingredienserna i en skål och tärna smöret i mindre bitar.
  3. Nyp in de torra ingredienserna i smöret.
  4. Riv i citronskalet och häll i gräddmjölken.
  5. Rör om till en gryning smet.
  6. Skala och kärna ur äpplena innan du delar dem i klyftor.
  7. Lägg äpplena i en ugnsfast form och hyvla över smör.
  8. Klicka smeten över äpplena i ett jämnt lager.
  9. Grädda näst längst ner i igenom i ca 30 minuter. Täck formen med aluminiumfolie om du är nöjd med färgen tidigare. Äpplena ska vara mjuka och det ska bubbla lite på kanterna.
  10. Ta ut formen och låt svalna något.
  11. Servera gärna råkräm till.