Äpple fyllt med mandelkräm och toppat med en crumble på havregryn. Vaniljsåsen som serveras till får spännande smak av tonkaböna.
Ingredienser
4 äpplen ingrid marie
50 g mandelmassa
50 g smör
Crumble
100 g smör
0,75 dl strösocker
0,5 dl havregryn
1 dl vetemjöl
Crème anglais
4 dl mandeldryck
4 äggulor
1 dl strösocker
1 msk majsstärkelse
1 tonkaböna
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Kärna ur äpplena. Lägg dem i en ugnssäker form.
Riv mandelmassa samt smör och blanda ihop. Fyll äpplena med blandningen.
Blanda ihop ingredienserna till crumblen. Fördela den över äpplena.
Baka äpplena ca 7 minuter i ugnen, tiden beror på mognad och äppelsort så håll koll och känn efter om äpplena ev behöver ytterligare några minuter i ugnen.
Sjud upp mandeldrycken i en kastrull. Vispa ihop äggulor, socker och majsstärkelse i en bunke. Riv ner tonkabönan fint i äggvispet.
Häll den varma mandeldrycken i äggvispet och vispa. Häll tillbaka allt i kastrullen och vispa tills det tjocknar, passa noga så att det inte kokar. Låt svalna och ställ i kylen.