Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka sedan på ganska stark värme, utan lock, tills såsen tjocknat och fått fin ljusbrun färg, ca 10 minuter.
Ta kastrullen från värmen och rör i smöret. Smaka av med lite flingsalt. Låt kallna.
Flan
Skär äpplena i fyra klyftor och skär bort kärnhusen. Skär klyftorna i tunna skivor och blanda med citronsaften.
Sätt ugnen på 200°.
Rulla ut smördegen tillsammans med papperet på en plåt. Lägg äppelskivorna omlott i grupper över degen, lämna en 6 cm bred degkant runtom.
Pensla äppelskivorna med smöret och sikta över hälften av florsockret. Vik upp degkanten.
Grädda flanen i nedre delen av ugnen tills den fått fin färg, ca 30 minuter.
Låt svalna och pudra över resten av flor sockret och kanel över äppelfyllningen. Garnera med myntan.