Äppelgröt

Äppelgröt
Foto: Mira Wickman

Äppelgröt

Av: Anna Axelsson, Rasmus Axelsson

Från: Nyhetsmorgon

19 ingredienser

45 m

"En gröt som kräver lite planering och tid. Mest omsorg lägger vi på hasselnötssmöret medan vi "fuskar" med färdigköpt mos." /Rasmus Axelsson och Anna Axelsson

Ingredienser

portioner

Hasselnötssmör med granola

  • 5,5 dl hasselnötter
  • 2 dl granola, gärna ur boken
  • 2 krm salt

Kryddigt äppelmos

  • 2 dl äppelmos
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk ingefära
  • 1 krm muskot
  • 1 citron, finrivet skal och pressad saft

Tillbehör

  • 3-4 äpplen, i bitar (Aroma eller Ingrid Marie)
  • 0,5 krm malen kanel

Gröt på havregryn och steel cut oats

  • 10 dl vatten
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 2 krm salt
  • 2 dl steel cut oats
  • 4 dl havregryn
  • 2 dl havredryck (1,5 %)

Servering

  • 4 dl mjölk, varm
  • malen kanel

Gör så här

Hasselnötssmör med granola

  1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
  2. Sprid ut nötterna på en plåt.
  3. Rosta nötterna mitt i ugnen i 20 minuter tills de fått lite färg. Ta ut och låt dem svalna.
  4. Lägg undan 0,5 dl hackade rostade hasselnötter.
  5. Mixa resterande hasselnötter med salt i en matberedare till en smet, tiden varierar lite beroende på maskinens styrka.
  6. Pausa då och då och skrapa ner nötsmöret från kanterna.
  7. När smöret är lent blandar du det med granola och de hackade hasselnötterna. Förvara i en burk i kylen, håller upp till 6 månader.

Kryddigt äppelmos

  1. Blanda alla ingredienser. Förvara i kylen eller ät direkt.

Tillbehör

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Lägg äppelbitarna på en plåt och pudra över lite kanel.
  3. Baka mitt i ugnen ca 15-20 minuter tills de är mjuka.

Gröt på havregryn och steel cut oats

  1. Koka upp vatten, kardemumma och salt.
  2. Vispa i steel cut oats och låt koka upp. Sänk värmen och låt koka i 3 minuter på låg värme.
  3. Tillsätt havregrynen, rör om och koka i ytterligare 5 minuter. Stäng av värmen.
  4. Tillsätt havredrycken, rör om och sätt på ett lock och låt gröten vila några minuter före servering.

Servering

  1. Lägg upp gröten i 4 skålar.
  2. Toppa med varma äpplen, äppelmos, hasselnötssmör med granola och varm mjölk.
  3. Strö över lite kanel.