Äppelkaka i långpanna

Äppelkaka i långpanna
Foto: Camilla Hamid
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Äppelkaka i långpanna

Av: Camilla Hamid

Från: My Kitchen Stories

13 ingredienser

ca 45 m

Underbara äppelrutor som du bakar i långpanna på 40x30 cm. Frasiga utanpå och härligt sega inuti. Äppelkakan kan ätas direkt men smakar helt fantastiskt efter en natt i kylskåpet! Recept från bloggen My Kitchen Stories.

Ingredienser

portioner bitar
  • 2 äpple, medelstora
  • 2 msk citron, saft
  • 200 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl mörk sirap
  • 2 ägg (stora)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 3,5 dl vetemjöl

Till garnering

  • 1 msk malen kanel
  • 1 msk strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader och täck formen med bakplåtspapper.
  2. Skala och kärna ur äpplena. Skiva i tunna klyftor och häll citronsaft över dem. Ställ åt sidan.
  3. Smält smöret i kastrull eller microvågsugn och blanda ihop till en jämn smet tillsammans med resten av ingredienserna. Bara precis så att allt går ihop.
  4. Häll upp smeten i formen och tryck ner äppelskivorna i smeten.
  5. Pudra kakan med kanel och strösocker innan du lägger den i mitten av ugnen för att gräddas i 25-30 minuter.