Äppelpaj i glas

POPULÄRT
koket.se
Äppelpaj i glas
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Äppelpaj i glas

16 ingredienser

En variant på klassisk äppelpaj serverad snyggt i glas med karamelliserade äpplen, frasig smuldeg och len färskostkräm.

logo
Roy Fares KH2024

Se Roy Fares laga receptet

Ingredienser

portioner

Smuldeg

  • 120 g smör, rumsvarmt
  • 150 g vetemjöl [2,5 dl]
  • 85 g strösocker [1 dl]
  • 8 g vaniljsocker [1 msk]
  • 5 g bakpulver [1 tsk]
  • 3 g malen kardemumma

Färskostkräm

  • 300 g mascarpone
  • 45 g strösocker [0,5 dl]
  • 250 g vispgrädde [2,5 dl]
  • 5 g vaniljsocker [0,5 msk]

Karamelliserade äpplen

  • 2-3 syrliga äpplen (stora, gärna Granny Smith)
  • 90 g strösocker [1 dl]
  • 75 g farinsocker [1 dl]
  • 40 g smör
  • 5 g malen kanel
  • 50 g vatten [0,5 dl]

Gör så här

Smuldeg

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg. Smula ut degen på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.

Färskostkräm

  1. Vispa färskost och socker fluffigt i en bunke. Vispa ner grädden lite i taget. Tillsätt vaniljsocker och vispa tills krämen är luftig och slät.

Karamelliserade äpplen

  1. Skala och skär äpplen i lagom stora bitar. Smält socker i en tjockbottnad kastrull till gyllenbrun färg.
  2. Lägg sedan i lite i taget av äpplena och rör runt, klicka i smör och blanda. Ha sedan i kanel och vatten, låt koka på mellanvärme tills äppelbitarna känns mjuka, ställ åt sidan och låt svalna helt.

Montering

  1. Varva smulor, karamelliserade äpplen och mousse i dina önskade glas.