Äppelpaj med hemgjord vaniljsås

Äppelpaj med hemgjord vaniljsås
Foto: Tv4

Äppelpaj med hemgjord vaniljsås

Av: Mari - Finspång

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

45 min

Underbart god äppelpaj med mandel som dessutom är lättbakad. Serverad med hemgjord vaniljsås blir den en perfekt avslutning på en middag eller suveränt som fika. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner bitar

Pajfyllning

  • 3 äpplen (syrliga)
  • 1 tsk malen kanel
  • 250 g mandelmassa

pajdeg

  • 175 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 0,5 tsk bakpulver

Hemgjord vaniljsås

  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 vaniljstång
  • 0,5 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 2 msk smör, rumsvarmt
  • 1 dl vispgrädde

Gör så här

Paj

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull. Blanda med övriga ingredienser till degen. Tryck ut degen i en pajform.
  3. Skala, kärna ur och skiva äpplena. Lägg äpplebitar på pajdegen i ett vackert mönster. Strö över kanel, riv över mandelmassa. Baka i ugnen i 30–35 minuter.

Vaniljsås

  1. Dela och skrapa ut fröna ur vaniljstången. Koka upp mjölken tillsammans med stång och frön. Lyft ur vaniljstången efter uppkoket.
  2. Vispa socker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt. Häll den varma mjölken över äggvispet under omrörning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen, fortsätt värma under kraftig omrörning. När blandningen har tjocknat så hälls den över i en kall skål.
  3. Tillsätt smöret i den varma blandningen och fortsätt vispa till detta är smält. Ställ krämen att kallna i kylskåp 30–40 minuter eller kyl den i vattenbad med is 15–20 minuter.
  4. Vispa grädden lätt och vänd ner den i krämen för en underbart god vaniljsås.