Äppelpaj med smördeg

koket.se
Äppelpaj med smördeg
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Äppelpaj med smördeg

14 ingredienser

30 m

Ingen höst utan äppelpaj! Markiz bjuder här på ett smart recept där hon använder färdig smördeg till de läckert friterade små pajerna.

Se Markiz Talhaoui Tainton laga receptet

logo

Ingredienser

portioner8 - 10

Fyllning

  • 1 msk smör
  • 3 äpplen, skalade och skurna i små tärningar (gärna en syrlig sort som Granny Smith)
  • 50 g strösocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk malen muskot (valfritt)
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 msk majsstärkelse (för att tjockna fyllningen)
  • 2 msk vatten

Äppelpaj

  • 1 förp smördeg, kavlad [ca 250 g]
  • 1 ägg, lätt uppvispat (till pensling)
  • olja (rapsolja eller solrosolja till fritering)
  • 100 g strösocker
  • 2 tsk malen kanel

Servering

  • glass

Gör så här

Fyllning

  1. Smält smöret i en stekpanna på medelhög värme.
  2. Tillsätt äppeltärningarna och stek i ca 5-7 minuter tills de börjar mjukna.
  3. Tillsätt socker, kanel, muskotnöt och citronsaft. Rör om och låt sjuda i ytterligare 5 minuter.
  4. Blanda majsstärkelsen med vattnet och häll ner i stekpannan. Låt det koka upp tills fyllningen tjocknar något.
  5. Ta sedan bort från värmen och låt svalna helt.

Äppelpaj

  1. Rulla ut smördegen och skär den i rektangulära bitar, ungefär 10 x 12 cm stora.
  2. Lägg en sked av den avsvalnade äppelfyllningen i mitten av varje smördegsrektangel.
  3. Pensla kanterna av smördegen med uppvispat ägg och vik degen på mitten så att den täcker fyllningen.
  4. Pressa kanterna med en gaffel för att försegla pajen.
  5. Värm upp oljan i en djup kastrull eller fritös till 180 grader.
  6. Fritera pajerna i omgångar, 2-3 åt gången, tills de är gyllenbruna och krispiga. Det tar ca 3-4 minuter per omgång.
  7. Låt pajerna rinna av kort på hushållspapper.
  8. Blanda strösocker och kanel i en skål eller på ett fat.
  9. Rulla de varma, friterade pajerna i sockerblandningen tills de är jämnt täckta.

Servering

  1. Servera pajerna medan de fortfarande är varma med vaniljglass.