Äppelpaj med svart sesamtahini

Äppelpaj med svart sesamtahini
Elisabeth johansson 2
Elisabeth johansson 2

Äppelpaj med svart sesamtahini

17 ingredienser

1 h

Äppelpaj är alltid ett säkert kort på fikabordet - här är en vansinnigt god och otroligt vacker paj att bjuda på!

Ingredienser

portioner

Pajbotten

  • 120 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 dl florsocker
  • 1 äggula

Sesamfyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 60 g smör, mjukt
  • 40 g tahinipasta (svart, sesampasta finns på nätet)
  • 2 msk strösocker
  • 2 ägg
  • 1 msk majsstärkelse
  • 6 röda äpplen (små t.ex. Fanny)

Sockerlag

  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 msk glykos (eller honung)

Servering

  • 1 tsk svarta sesamfrön
  • grädde (eller vaniljglass)

Gör så här

Pajbotten

  1. Blanda smör, vetemjöl, kakao och florsocker.
  2. Tillsätt äggulan och blanda till en slät pajdeg.
  3. Plasta in degen och lägg den i kylen i minst 1 timme.

Sesamfyllning

  1. Riv mandelmassan och vispa ihop den med smöret med en elvisp.
  2. Tillsätt svart tahini, socker och ägg. Vispa ihop och tillsätt sist majsstärkelse.

Sockerlag

  1. Koka upp socker, vatten och glykos.

Pajbotten forts.

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Baka ut pajdegen i en pajform som är ca 22 cm i diameter och nagga botten med en gaffel.
  3. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  4. Låt pajbottnen svalna lite.

Sesamfyllning forts.

  1. Häll fyllningen i pajbottnen.
  2. Dela äpplena på mitten, kärna ur dem och skär dem i tunna skivor.
  3. Lägg äppelskivorna i ett cirkelformat mönster över fyllningen.
  4. Strö över sockret och grädda pajen i ca 25 minuter.

Servering

  1. Ta ut pajen och pensla med sockerlag och strö över svarta sesamfrö.
  2. Servera lättvispad grädde eller vaniljglass till.