Äppelpajsrutor

POPULÄRT
koket.se
Äppelpajsrutor
Foto: TV4
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Äppelpajsrutor

12 ingredienser

45 min + tid i kylen

Som en blandning av äppelkaka och smulpaj - så kan dessa ljuvligt goda äppelpajsrutor bäst beskrivas. Se till att kakan är helt kall när du skär den i rutor. Värm sedan gärna på om du vill servera rutorna ljumna.

logo
Hilda Kirkhoff KH

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

Ingredienser

portioner

Smuldeg

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 4 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk malen kardemumma

Fyllning

  • 5 äpplen (medelstora, gärna svenska)
  • 2 msk malen kanel
  • 2 msk strösocker

Till servering

  • ev vaniljglass (eller vaniljsås)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mät upp alla ingredienser i en skål och nyp ihop till en smuldeg.
  3. Lägg hälften av smuldegen i en form som är 20x30 cm stor. Använd botten på ett glas (doppa eventuellt bottnen i lite mjöl först) och tryck ut degen så den blir som en hel platta i formen.
  4. Förgrädda bottnen mitt i ugnen i 12-15 minuter, ta ut och låt svalna något.
  5. Skala, dela, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg i en skål med kanel och strösocker, vänd runt.
  6. Lägg äppelklyftorna på pajbottnen och strö över resterande smuldeg.
  7. Höj värmen till 200 grader. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.
  8. Låt svalna och ställ sedan i kylen.
  9. Skär den helt kalla pajen i rutor.
  10. Servera gärna äppelpajsrutorna som de är eller med vaniljsås eller vaniljglass till.