En riktigt krispig och söt äppelpaj med smuldeg slår det mesta till fikat. Servera en hemgjord sjuden vaniljsås till och det kommer bli allas favoritfika.
Kärna ur och skär ner äpplena. Lägg äpplebitarna tillsammans med muscovadosocker och kanel i en bunke, blanda runt.
Ta en liten klick av smöret och smörj botten av en pajform. Lägg äpplen i den smorda formen.
Blanda resten av smöret med mjöl, strösockret och kanel till en deg. Smula degen över äpplebitarna i pajformen.
Grädda pajen på 220 grader i 20-30 minuter till gyllenbrun färg.
Ta ut pajen ur ugnen och låt den vila i cirka 30 minuter. Servera helst pajen nygräddad, ljummen och med sjuden vaniljsås till.
Vaniljsås
Dela vaniljstängerna på längden. Lägg i kastrullen tillsammans med mjölk och grädde och gör ett uppkok.
Vispa upp äggulorna tillsammans med socker och häll det i den varma gräddmjölken. Sjud smeten till 86 grader till den blir krämig. Sila och kyl ner smeten. Låt den sedan vila ett par timmar i kylen.
För att förfina en aning kan du tillsätta ett par matskedar lättvispad grädde.