Äppelsockerkaka med salt kolasås

koket.se
Äppelsockerkaka med salt kolasås
Foto: Tv4
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Äppelsockerkaka med salt kolasås

16 ingredienser

1 h

Äppelsockerkaka är alltid gott, toppa den dessutom med en läcker salt kolasås så har du en drömgod kaka till fikat!

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner kaka

Äppelsockerkaka

  • smör (till formen)
  • ströbröd (till formen)
  • 125 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2,5 dl ljust muscovadosocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kardemummakärnor, nymalda
  • 1-2 svenska äpplen

Kolasås

  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 20 g smör
  • 0,5-1 tsk flingsalt

Gör så här

x

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Smörj en sockerkaksform (cirka 1,5 till 2 liter) med smör och klä formen med ströbröd.
  3. Smält smöret i en kastrull. Häll i en skål och tillsätt mjölken, låt svalna.
  4. Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt.
  5. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål och sikta ner detta i äggsmeten. Tillsätt den nymalda kardemumman. Vänd runt med en slickepott.
  6. Tillsätt smöret och mjölken i smeten och vänd runt ytterligare lite till.
  7. Skala äpplena och dela i klyftor.
  8. Häll smeten i formen, styck ner äppelbitarna i smeten.
  9. Ställ formen näst längst ner i ugnen och grädda i cirka 30 minuter, känn efter med en sticka.

Kolasås

  1. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull.
  2. Låt kolasåsen koka upp. Rör om då och då, så att det inte bränner vid. Koka kolasåsen cirka 10 minuter tills den fått en fin seg konsistens och gyllene färg.
  3. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt smöret och saltet. Rör om.
  4. Häll över kolasåsen i en skål och låt svalna i rumstemperatur.

Servering

  1. Ringla kolasåsen över sockerkakan när den svalnat helt.