Smörj en sockerkaksform (cirka 1,5 till 2 liter) med smör och klä formen med ströbröd.
Smält smöret i en kastrull. Häll i en skål och tillsätt mjölken, låt svalna.
Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål och sikta ner detta i äggsmeten. Tillsätt den nymalda kardemumman. Vänd runt med en slickepott.
Tillsätt smöret och mjölken i smeten och vänd runt ytterligare lite till.
Skala äpplena och dela i klyftor.
Häll smeten i formen, styck ner äppelbitarna i smeten.
Ställ formen näst längst ner i ugnen och grädda i cirka 30 minuter, känn efter med en sticka.
Kolasås
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull.
Låt kolasåsen koka upp. Rör om då och då, så att det inte bränner vid. Koka kolasåsen cirka 10 minuter tills den fått en fin seg konsistens och gyllene färg.
Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt smöret och saltet. Rör om.
Häll över kolasåsen i en skål och låt svalna i rumstemperatur.
Servering
Ringla kolasåsen över sockerkakan när den svalnat helt.