”Underbar sylt att både koka, äta och se på. Vill du inte använda cognac i din sylt fungerar det bra att utesluta, koka då endast till 105–6 grader och gör syltprov.” /Alexander Pelli
Se Alexander Pelli laga receptet
Ingredienser
sats
Karamell
150 g strösocker (ekologiskt) [1,75 dl]
25 g vatten [0,25 dl]
Äpplemos
250 g rött äpple (svenska)
125 g vatten [1,25 dl]
Steg 3
250 g äpple (svenska, fasta och syrliga)
25 g citronsaft, färskpressad (ekologisk) [0,25 dl]
Steg 4
150 g strösocker (ekologiskt) [1,75 dl]
1 g havssalt [1 krm]
Steg 5
25 g cognac [1,75 msk]
Gör så här
Karamell
Gör en karamell av socker och vatten. Desto mörkare karamellen är ju mer smak av den får du.
Äppelmos
Skiva upp äpplena med skalet på.
Släck karamellen med skivat äpple och vatten, låt stå på mellanvärme i ca 5 minuter. Det skall inte koka kraftigt.
Mixa samman allting i en matberedare eller med stavmixer. Sila om du vill ha ett helt slätt mos.
Steg 3
Skala och tärna den sista mängden äpplen i ca 0,5–1 cm stora bitar.
Blanda bitarna med citronsaften och låt ligga i en försluten låda tills senare.
Steg 4
Häll socker, salt och äppelmoset i en kastrull, värm på mellan till hög värme under genomskinligt lock.
Vid första bubblan tillsätter du äppletärningarna med citronsaften.
Låt koka utan lock till 106–107 grader, gör syltprov (förklaring finns längst ner). Sylten böra vara aningen fastare än du vill ha den eftersom cognac tillsätts efteråt.
Steg 5
Tillsätt cognacen, rör ut försiktigt och häll upp sylten i rena, steriliserade burkar. Förslut ordentligt och vänd upp och ner på dem. Låt sedan svalna.
Syltprov
Ställ in en tallrik i kylen eller frysen när du börjar koka sylten.
När temperaturen är nådd på sylten, eller du anser det är dags för att göra provet, tar du fram tallriken och lägger en klick sylt på den. Låt sylten sitta ca 1 minut och svalna.
Dra en sked eller slickepott igenom sylten, den skall nu behålla skåran genom sylten utan att rinna ihop så att kanterna röra vid varandra igen. Är sylten för lös för dig så fortsätt koka.