1 limefrukt, bara saften men zesta först och spara zestet
Limesocker
1 limefrukt, zest
45 g strösocker [0,5 dl]
Gör så här
Äpplebottnar
Smörj 4 stycken runda bakformar (21-22 cm i diameter) och lägg bakplåtspapper i botten. Det går givetvis bra att baka i omgångar om du bara har en form. Men det går också utmärkt att göra i långpanna.
Sätt ugnen på 180 grader.
Finriv äpplena.
Vispa ägg, strösocker och vegetabilisk olja till dubbel storlek, ca 10 minuter.
Blanda kanel, salt, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och vetemjöl i en bunke och sikta dem direkt över äggskummet. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
Vänd slutligen i äpple och kokos.
Fördela smeten jämt i alla formar och grädda i ugnen på 170 grader i 30 minuter. Det kan ta längre tid om du bakar en stor kaka i långpanna.
Gör stickprov, ta ut och låt svalna helt.
Bottnarna går jättebra att göra dagen innan. Plasta bottnarna när de har svalnat för att hålla dem så saftiga som möjligt. Om det behövs så jämna ut bottnarna med en brödkniv innan montering.
Blixtsnabb smörkräm
Blanda ihop alla ingredienser förutom mintoljan med en slickepott till en slät smet.
Fyll på en spritspåse.
Ingefärsfrosting
Vispa upp rumstempererat smör med en elvisp och tillsätt florsockret i omgångar.
När allt florsocker är i så byt ut paddeln mot en handvisp och vispa i färskosten.
Avsluta med att riva ner färsk ingefära (skalad) i krämen och smaka av med limejuicen.
Gillar du det lite sötare? Addera med florsocker! Föredrar du det lite syrligare? Addera mer limejuice.
Fyll på spritspåse med en slät tyll.
Limesocker
Massera ihop ingredienser och använd som strössel.
Montering
Lägg en botten centrerat på det fat du ska servera tårtan på eller på en tårtbricka.
Spritsa en ram med smörkräm längs hela bottens kant och fyll sedan hålet med färskostkräm så att smörkrämen och färskostkrämen är lika hög.
Lägg på nästa botten och repetera det du precis gjort två gånger.
Lägg på nästa botten och sätt i kylen i ca 20 minuter för att låta smörkrämen sätta sig lite.
Stryk sedan ett supertunt lager med smörkräm över hela för att kapsla in alla smulor. Detta lager kallas crumbcoating och man ska se bottnarna där smörkrämen är som allra tunnast struken. Detta rustika utseende på tårta kallas för ”naked cake.”