Äppeltarte med calvados

Äppeltarte med calvados
Foto: Tv4
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Äppeltarte med calvados

17 ingredienser

2 h

Äppeltarte med calvados, vanilj och mandel är en riktigt god kaka till dessert eller fika.

Ingredienser

portioner paj

Mördeg

  • 150 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • salt

Fyllning

  • 3-4 äpplen (beroende på storlek, gärna Aroma)
  • 1 msk florsocker
  • 2 msk calvados
  • 1 vaniljstång, urgröpt
  • 3 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 200 g mandelmassa, riven
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 msk sötmandel, rostad

Servering

  • grädde
  • kaffe
  • calvados

Gör så här

Mördeg

  1. Hacka smöret och blanda samman degen. Låt degen vila i någon timme.
  2. Tryck sedan ut degen i en låg form och förgrädda på 200 grader i 30 minuter.

Fyllning

  1. Skala och skär äpplena i vackra klyftor. Marinera äppelklyftorna i calvados, florsocker och vanilj.
  2. Vispa äggen med socker och vänd sedan ner mandelmassa samt bakpulver. Häll calvadosen från äpplena i smeten.
  3. Häll upp smeten i formen och placera äpplena i ett vackert mönster. Toppa med mandel.
  4. Grädda sedan pajen på 200 grader i ca 20-30 minuter.
  5. Låt vila innan servering.

Servering

  1. Servera pajen med grädde och kanske lite kaffe med calvados i.