Applebread med kanelswirl och valnötter

koket.se
Applebread med kanelswirl och valnötter
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Applebread med kanelswirl och valnötter

20 ingredienser

1 h + tid i frys

Applebread med kanelswirl och valnötter som serveras med en enkel vaniljglass och salt kolasås.

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Kanel- och sockerswirl

  • 0,5 dl farinsocker, mjukt
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 3 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma

Kaka

  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 3,5 dl vetemjöl (skopat i måttet och utjämnat)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 äpple (medelstort eller 2 små äpple, gärna av fast sort)
  • 1 dl valnötter, grovt hackade (kan uteslutas)

Enkel vaniljglass

  • 5 dl grädde
  • 1 burk kondenserad mjölk
  • 1 äggula (kan uteslutas)
  • 2 tsk vaniljpaste

Servering

  • kolasås (salt)
  • torkade äppelringar
  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft och placera ett ugnsgaller i mitten.
  2. Klä en brödkorg med ett bakplåtspapper.

Kanel- och sockerswirl

  1. Blanda ingredienserna till swirlen jämnt och ställ åt sidan.

Kaka

  1. Smält smöret och bryn det gärna.
  2. Tillsätt mjölk och ställ åt sidan för att svalna.
  3. Vispa ägg och socker på medelhastighet tills det är ljust och luftigt, ca 2 minuter.
  4. Sänk hastigheten och tillsätt smörblandningen gradvis.
  5. Sikts ner vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och bakpulver i meten.
  6. Vänd runt smeten med en slickepott.
  7. Skala och dela äpplena i tärningar, ca 1x1 cm stora.
  8. Hacka nötterna och tillsätt dem och äpplena i smeten. Rör om tills allt är blandat.
  9. Häll en tredjedel av smeten i formen. Ringla över hälften av swirlen, dra med en kniv för att få ett mönster.
  10. Häll på en tredjedel till av smeten och ringla över resten av kanelswirlen.
  11. Dra ett mönster med kniven och toppa med resterande smet.
  12. Grädda i ca 45-50 minuter tills brödet är gyllenbrun. En tandpetare som sticks in i mitten ska komma ut ren.
  13. Låt brödet svalna på ett galler i ca 30 minuter.

Enkel vaniljglass

  1. Vispa grädde till luftig konsistens.
  2. Tillsätt kondenserad mjölk, äggula och vaniljpaste.
  3. Vispa lite till tills du har en luftig smet.
  4. Häll smeten i en form och plasta med plastfolie, ställ i frysen i minst 6 timmar.

Servering

  1. Servera äppelbrödet som det är eller med vaniljglass och salt kolasås.
  2. Stek gärna äppelbrödet i lite smör innan servering.