Blanda ihop 400 gram smör och vatten med händerna.
Häll i vinäger, äggulor och en del av mjölet. Häll i resten av mjölet och arbeta snabbt ihop till en fast men ganska mjuk deg.
Dela degen i 5-6 bollar och låt dem vila en stund under en kökshandduk.
Kavla ut varje boll på ett lätt mjölat bakbord till en platta som är ca 30×40 cm.
Nu ska du fördela och bre ut resterande 400 g smör på varje degplatta tre gånger. Det blir ca 80 g per gång. Bre på smör på varje degplatta, vik ena sidan till mitten och den andra sidan över. Vik degen i tre delar på längden. Täck med plastfolie och låt degplattorna vila i kylskåpet.
Upprepa två gånger till.
Degen ska förvaras i frysen och tinas vid behov.
Xoriz- fyllning
Blanda ihop mjöl och socker i en bunke.
Smällt smöret och häll det i bunken.
Banda ihop till en porös blandning.
Utbakning
Kavla ut en smördegsplatta (ca 25 x 40 cm).
Fördela fyllningen på den utkavlade degen och vik ihop till en längd.
Pensla längden med ägg och gör mönster med en gaffel.
Grädda mitt i ugnen på 200 grader tills den har blivit gyllenbrun.