Armenisk bakelse

koket.se
Armenisk bakelse

Armenisk bakelse

8 ingredienser

1 h

De här armeniska bakelserna kallas "Gatha" och är en sorts fyllda smördegsknyten.

Se Anna Demirian laga receptet

logo

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Smördeg (stor sats)

  • 800 g normalsaltat smör, rumstempererat
  • 4,5 dl vatten, ljummet
  • 6 msk äppelcidervinäger
  • 4 äggulor
  • 401 g vetemjöl

Xoriz- fyllning

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g strösocker
  • 100 g smör

Gör så här

Smördeg

  1. Blanda ihop 400 gram smör och vatten med händerna.
  2. Häll i vinäger, äggulor och en del av mjölet. Häll i resten av mjölet och arbeta snabbt ihop till en fast men ganska mjuk deg.
  3. Dela degen i 5-6 bollar och låt dem vila en stund under en kökshandduk.
  4. Kavla ut varje boll på ett lätt mjölat bakbord till en platta som är ca 30×40 cm.
  5. Nu ska du fördela och bre ut resterande 400 g smör på varje degplatta tre gånger. Det blir ca 80 g per gång.
 Bre på smör på varje degplatta, vik ena sidan till mitten och den andra sidan över. Vik degen i tre delar på längden.
Täck med plastfolie och låt degplattorna vila i kylskåpet.
  6. Upprepa två gånger till.
  7. Degen ska förvaras i frysen och tinas vid behov.

Xoriz- fyllning

  1. Blanda ihop mjöl och socker i en bunke.
  2. Smällt smöret och häll det i bunken.
  3. Banda ihop till en porös blandning.

Utbakning

  1. Kavla ut en smördegsplatta (ca 25 x 40 cm).
  2. Fördela fyllningen på den utkavlade degen och vik ihop till en längd.
  3. Pensla längden med ägg och gör mönster med en gaffel.
  4. Grädda mitt i ugnen på 200 grader tills den har blivit gyllenbrun.