Armenisk traditionell gatha

koket.se
Armenisk traditionell gatha ny

Armenisk traditionell gatha

10 ingredienser

1 h

Gatha är ett traditionellt bakverk som består av smördeg och en söt smörfyllning.

Se Anna Demirian laga receptet

logo

Ingredienser

portioner sats
  • 1,5 dl mjölk
  • 100 g smör
  • 50 g jäst
  • 1,5 strösocker
  • 3 ägg
  • 4-6 dl vetemjöl

Fyllning

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g strösocker
  • 150 g smör

Utbakning

  • ägg

Gör så här

  1. Värm upp mjölken och smöret till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en degbunke.
  3. Häll ner mjölkblandningen i bunken samt socker och uppvispat ägg.
  4. Blanda ihop ingredienserna och häll i mjölet lite i taget tills du får en mjuk och smidig deg.
  5. Låt degen jästa till dubbel storlek.

Fyllning

  1. Blanda ihop mjöl och socker i en bunke.
  2. Smällt smöret och häll det över mjölblandningen. Blanda ihop till en porös blandning.

Utbakning

  1. Dela upp degen i tre bollar.
  2. Kavla ut bollarna på ett mjölat bord till små runda kakor som är ca 25 cm i diameter och ca 1-1,5 cm tjocka.
  3. Fördela fyllningen på degbitarna, knyt ihop dem och stäng.
  4. Vänd på kakorna, platta till dem med handen så du får fina och runda kakor.
  5. Lägg kakorna på en plåt (eller i små kasseroller) och låt dem jäsa under bakduk i 10 minuter.
  6. Pensla kakorna med ägg och gör mönster med en gaffel.
  7. Grädda kakorna i mitten av ugnen på 200 grader tills de blivit gyllenbruna.