Chokladglaserad chokladkaka med knäckebröd

Chokladglaserad chokladkaka med knäckebröd
Foto: Bruno Ehrs
Art Smith
Art Smith

Chokladglaserad chokladkaka med knäckebröd

Av: Art Smith

Från: I love knäckebröd

12 ingredienser

En saftig kaka med chokladsmak som toppas med krämig glasyr av choklad. Underbart gott att äta själv eller bjuda på!

Ingredienser

portioner
  • 200 g osaltat smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 8 ägg, delade i gulor och vitor
  • 3 dl malda mandlar
  • 1 krm salt
  • 1,25 dl kakao
  • 1,25 dl ströbröd av knäcke på fullkornsråg

Chokladglasyr:

  • 100 g osaltat smör
  • 3,75 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl kakao, siktat
  • 1,25 dl sötmandel, rostad

Gör så här

  1. Värm upp ugnen till 175º.
  2. Rör smör och socker luftigt i en skål.
  3. Tillsätt äggulorna, en åt gången, och rör om kraftigt.
  4. Rör ner malda mandlar, salt och kakaopulver.
  5. Vispa äggvitorna till styvt skum i en annan skål och vänd ner det i äggsmeten tillsammans med ströbrödet.
  6. Smöra och mjöla en form med löstagbar kant, cirka 23 cm i diameter.
  7. Häll smeten i formen och grädda kakan i cirka 20 minuter.
  8. Stick en provsticka i mitten; när den är torr är kakan klar.
  9. Ta ut kakan och låt den kallna.
  10. Chokladglasyr:
  11. Rör rumsvarmt smör, socker, vaniljsocker och kakaopulver luftigt.
  12. Bred glasyren över kakan och strö över rostade mandlar.