1 bouquet garni (1 bit purjolök, timjan, persilja och lagerblad)
300 g rimmad fläsklägg, på ben
150 g rimmat fläsk
150 g varmrökt fläsk med svål
salt
malen svartpeppar
Servering
punsch, varm
grovkornig senap
Gör så här
Blötlägg ärtorna över natten i en bunke med cirka 2 liter vatten.
Häll av vattnet från ärtorna och skölj dem hastigt, häll upp dem i en stor gryta och tillsätt nytt vatten så det täcker, cirka 2-3 liter och knappt 1 msk salt. Koka upp och skumma av ytan.
Skala och dela persiljeroten, skala och halvera löken och fäst lagerbladen i löken med nejlikorna instuckna. Lägg ner grönsaker och övriga kryddor samt köttet i grytan och låt småkoka i ca 1,5 timme. Ta upp köttet och skär i lagom bitar.
Vispa soppan med en ballongvisp så att skalresterna fastnar i vispen och skaka av dem i en skål vid sidan om, så att soppan blir len och fri från skalen.
Späd eventuellt med mer vatten om soppan blir för tjock. Smaka av med salt och peppar och lite hackad färsk persilja.