Asiatisk köttfärspaj

NYHET
Asiatisk köttfärspaj
Foto: TV4
Ronja Sjölander HSB 2024
Ronja Sjölander HSB 2024

Asiatisk köttfärspaj

Av: Ronja Sjölander

Från: Hela Sverige bakar

30 ingredienser

En smakrik matpaj fylld med köttfärs kryddad med bland annat ingefära, soja och teriyakisås. Efter gräddning toppas den med avokado och krispig och fräsch morotssallad i korianderdressing. Pajen går fint att göra i stor form, eller som på bilden, i portionsformar.

Ingredienser

Pajdeg

  • 300 g vetemjöl
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 150 g smör, kallt
  • 67 g vatten, iskallt
  • 1 msk svarta sesamfrön

Asiatisk köttfärsfyllning

  • 200 g nötfärs
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 2 klyftor vitlök, finriven
  • 0,5 dl japansk soja
  • 0,5 msk torkad koriander
  • 2 tsk citronpeppar
  • 5 msk teriyakisås
  • 2 msk limejuice

Ostkräm

  • 1 dl majonnäs
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 0,5 msk sesamolja
  • 0,5 dl riven ost

Korianderdressing

  • 1 kruka färsk koriander
  • 0,5 kruka färsk kruspersilja
  • 0,5 rödlök, finhackad
  • 0,5 msk citronpeppar
  • 0,5 msk fisksås
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl limejuice
  • 2 tsk sambal oelek
  • 2 morötter
  • 1 msk sesamfrön
  • 2 avokador
  • salt

Gör så här

  1. Tärna smöret och häll ner i en matberedare tillsammans med salt och vetemjöl. Mixa eller blanda tills smöret har delats upp i små bitar.
  2. Tillsätt kallt vatten och svarta sesamfrön blanda tills det precis går ihop till en deg, inte mer.
  3. Tryck ut degen i en stor pajform (eller i flera mindre pajformar). Ställ in i frysen i minst 30 minuter eller i kylen 1 timme.
  4. Bryn nötfärsen i lite olja i en stekpanna.
  5. Blanda ihop resterande ingredienser till köttfärsblandningen i en skål och tillsätt i stekpannan. Låt sjuda i ca 6-7 minuter. Ta bort från plattan och låt stå.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Ta ut pajskalet från kylen/frysen. Förgrädda i ca 15 minuter.
  8. När pajskalet är förgräddat och du tagit ut det ur ugnen ökar du värmen till 250 grader.
  9. Blanda ihop allt till ostkrämen i en skål, ställ åt sidan.
  10. Fyll pajskalet med köttfärs, avsluta med ett tunt lager av ostkrämen och grädda ytterligare 10-15 minuter.
  11. Gör under tiden korianderdressingen. Finhacka örterna (spara några hela blad koriander till garnering) och rödlöken, tillsätt resterande ingredienser och smaka av.
  12. Strimla morötterna fint och blanda ihop med korianderdressingen.
  13. Ta ut pajen och låt den svalna något.
  14. Dela, kärna ur och skär avokado i tunna skivor. Toppa pajen med avokadon och morotsblandningen. Avsluta med sesamfrön och koriander.