150 g färsk tonfisk, skuren i centimeterstora kuber
1,5 dl sojabönor
peppar
olivolja
1 mango
citron, saft
2 avokador
1 dl cashewnötter
1 salladslök
2 msk sesamfrön
2-3 msk färsk koriander, hackad
dressing
4 delar soja
4 delar majsolja
4 delar citronsaft
2 delar flytande honung
2 delar risvinsvinäger
2 delar riven ingefära
0,5 del sesamolja
några skvättar fish sauce
chilifrukt, finhackad (efter smak)
Gör så här
Blanda alla ingredienser till dressingen i en skål. Fega inte med chilin, det ska vara lite sting i såsen.
Skölj och koka riset enligt instruktionerna på förpackningen.
Skär tomaterna grovt och avlägsna innanmätet. Salta ur tomaterna genom att lägga dem i en bunke med en halv matsked salt i 20 minuter. Häll av vätskan som samlats. Pressa gärna ur tomaterna lite extra så att smaken koncentreras.
Smaka av sojabönorna med salt och olivolja.
Skala och skär upp mangon i centimeterstora kuber. Smaka av den med citronsaft och lite salt.
Tärna avokadon och smaka av den med citronsaft, salt och lite olivolja.
Hacka cashewnötterna grovt och rosta dem snabbt i en het torr stekpanna tills de får lite färg.
Hacka upp salladslöken och blanda ihop den med de avsvalnade nötterna.
Rosta sesamfröna i en het torr stekpanna tills de får lite färg.
Låt gärna tonfisken marinera i dressingen 10 minuter innan servering.
Lägg upp alla ingredienser i en skål, skeda på generöst med dressing och toppa med färsk koriander och rostade sesamfrön. Njut!