Asiatisk rice bowl med tonfiskröra

POPULÄRT
koket.se
Asiatisk rice bowl med tonfiskröra
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Asiatisk rice bowl med tonfiskröra

20 ingredienser

35 min

Ljummen sallad med sushiris som bas serverad med krispiga grönsaker och en krämig och lite het tonfiskröra.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 4 dl sushiris
  • 4,8 dl vatten
  • 2 burkar tonfisk i vatten (à 200 g)
  • 2 dl majonnäs
  • 4 salladslökar
  • 2-3 tsk sriracha (eller mer om man gillar rejäl styrka)
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 tsk japansk soja
  • 1 krispsallad
  • 12 rädisor
  • 0,5 gurka
  • 2 avokador
  • 1 morot
  • 2 msk sesamfrön

Sojavinägrett

  • 1 msk risvinäger
  • 2 tsk sesamolja
  • 3 msk japansk soja
  • 1 tsk strösocker
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Tvätta riset noga och skölj i sil. Sköljvattnet ska vara klart, låt då riset droppa av noga.
  2. Koka riset under lock i 18 minuter på svag värme.
  3. Dra från värmen och låt stå med lock 5 minuter. Lägg riset att svalna i en vid skål.
  4. Häll av tonfisken väl i en sil. Tryck till fisken så att all vätska trycks ut.
  5. Separera de vita och gröna delarna på salladslöken och skiva tunt.
  6. Blanda den vita delen salladslök med tonfisk, majonnäs, sriracha, sesamolja och soja. Spara den gröna delen till garnering.
  7. Blanda runt och smaka av och se om det behövs salt och peppar.
  8. Rör ihop alla ingredienser till sojavinägretten.
  9. Hyvla morot med grönsakshyvel eller potatisskalare. Skär sallad och gurka i munsstora bitar. Skär rädisorna i klyftor. Dela, kärna ur och gröp ut avokadon. Skär avokadon i skivor.
  10. Lägg riset i botten på fyra stora portionsskålar. Toppa med tonfiskröran och alla de skurna grönsakerna.
  11. Ringla sojavinägrett över grönsakerna. Strö över den gröna salladslöken och sesamfröna.
  12. Servera direkt eller ta med som bästa lunchlådan till jobbet eller stranden!

Glöm inte att matsortera rester från grönsakerna för en mer hållbar matlagning och njut av din goda ricebowl! /Köket-redaktionen