Asiatiska blomkålsburgare med misodressing

Asiatiska blomkålsburgare med misodressing
Foto: Linus Hallgren
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Asiatiska blomkålsburgare med misodressing

20 ingredienser

30 m

Ibland får folk för sig att man inte kan göra vegetariska burgare utan ägg. Galnaste jag hört. Allt du behöver är lite majsstärkelse och alla problem är som bortblåsta. /Mattias

Recept ur Mattias Kristianssons kokbok Välkommen till vegoriket.

Ingredienser

portioner

Blomkålsburgare

  • 0,5 blomkål [ca 400 g]
  • 1 dl jordnötter, finhackade
  • 4 salladslökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 tsk färsk ingefära, riven
  • 2 tsk japansk soja
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 400 g vita bönor (en burk eller ca 3 dl kokta)
  • hamburgerbröd
  • groddar

Picklad gurka

  • 1 gurka
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 msk japansk soja
  • 0,5 tsk sesamolja
  • 1 msk strösocker

Misodressing

  • 1 msk vit misopasta
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk färsk ingefära, riven
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl yoghurt (t ex sojayoghurt)

Gör så här

Blomkålsburgare

  1. Skär blomkålshuvudet i mindre buketter. Mixa tillsammans med jordnötter, grovt hackade salladslökar, vitlöksklyftor, riven ingefära, sojasås och majsstärkelse i en matberedare. Skrapa över i en bunke.
  2. Häll av spadet från bönorna och skölj dem i vatten. Mixa till en slät puré i matberedaren. Blanda med blomkålsmixen. Forma biffar av smeten och stek dem gyllenbruna i lite olja.

Picklad gurka

  1. Skär långa remsor av gurkan med hjälp av en potatisskalare. Även skalet ska med, men sluta skala när du kommer in till kärnhuset. Lägg ner i en skål.
  2. Blanda ihop vinäger, sojasås, sesamolja och strösocker och häll över gurkan. Rör runt lite och låt stå i några minuter.

Misodressing

  1. Blanda ihop misopasta, vinäger, ingefära, riven vitlöksklyfta och yoghurt i en skål. Klart!
  2. Rosta hamburgerbröden. Fyll med blomkålsburgarna, picklad gurka och misodressing.