Aubergine for the win

Aubergine for the win
Foto: TV4
Matilda Klarqvist
Matilda Klarqvist

Aubergine for the win

Av: Matilda Klarqvist

Från: Sveriges mästerkock

33 ingredienser

En rätt med variaton på aubergine som fick juryn i Sveriges mästerkock på fall. En variant på den sicilianska rätten caponata toppas med friterad aubergine och en sötsyrlig tomatsallad. En härlig vegorätt med maxade smaker!

Ingredienser

portioner

Auberginegryta

  • 1 aubergine
  • 1 schalottenlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 förp färdigkokta stora vita bönor (à 380 g)
  • 50 g sardellfiléer i olja
  • skalken från parmesanosten
  • lite spad från kaprisen
  • 1 citron
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • honung
  • salt
  • peppar

Friterad aubergine

  • 1 aubergine
  • majsstärkelse
  • lökpulver
  • cayennepeppar
  • parmesanost
  • pankoströbröd
  • 2 ägg
  • olja, till fritering
  • salt
  • peppar

Tomatsallad

  • 150 g körsbärstomater
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 stjälkar stjälkselleri
  • 50 g gula russin
  • 1 citron
  • 1 msk honung
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • färsk timjan

Garnering

  • 1 schalottenlök
  • 50 g kapris (små)
  • rucolasallad
  • färsk basilika

Gör så här

Auberginegryta

  1. Skär aubergine i tärningar. Stek dem på medelhög värme i olja i en stekapnna.
  2. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök fint. Vänd ner i pannan och låt steka med auberginen.
  3. När allt mjuknat så tillsätts tomatpurén. Låt den fräsa med någon minut och häll sedan i vinäger, citronsaft, honung, sardeller och lite spad från en kaprisburk. Låt allt koka ihop och häll ev i lite vatten om det behövs, det ska bli en gryta. Lägg ner skalken från en parmesanost och låt puttra i ca 30 minuter.
  4. Häll av och skölj bönorna. Tillsätt dem i grytan, låt koka ihop och smaka sedan av med salt och peppar.

Tomatsallad

  1. Sätt ugnen på 110 grader.
  2. Lägg körsbärstomater, vitlöksklyftor, en kvist timjan och lite salt i en djup ugnsform. Täck tomatena helt med olivolja. Tillaga i ugnen ca 45 minuter.
  3. Förbered en vinägrett på citron, lite honung, salt och peppar i en skål. Skär tunna skivor av stjälkselleri och lägg dem i vinägretten tillsammans med russin.
  4. Ta ut tomaterna ur ugnen och lyft upp dem från oljan och blanda ihop med resten av salladen.

Friterad aubergine

  1. Skär två skivor aubergine, ca 2 cm tjocka, på längden. Strö över salt och låt ligga ca 10 minuter för att dra ut lite vätska. Torka av med
  2. papper.
  3. Förbered olja i en kastrull och värm upp till 150 grader.
  4. Förbered sedan 3 skålar för panering: Majsstärkelse med salt, cayennepeppar och lökpulver i en skål. Uppvispade ägg i en annan. Och panko, parmesan och salt i en tredje.
  5. Panera aubergineskivorna, först i blandningen med majsstärkelse, därefter i äggen och sist i panko- och parmesanblandningen.
  6. Fritera dem på bägge sidor tills de är gyllene. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Varmhåll dem på låg värme i ugnen om de inte serveras direkt.

Garnering

  1. Skala och skiva schalottenlök tunt på mandolin eller så tunt det går med kniv. Vänd runt med majsstärkelse och fritera i samma olja som auberginen. Fritera även kaprisen i oljan.
  2. Blanda rucola och basilika med lite citronjuice.

Servering

  1. Lägg grytan i botten på en tallrik, en friterad skiva aubergine snett över, rucola- och basilikasalladen på andra sidan och tomatsalladen över det. Strö över friterad schalottenlök och kapris på toppen. Njut!