En rätt med variaton på aubergine som fick juryn i Sveriges mästerkock på fall. En variant på den sicilianska rätten caponata toppas med friterad aubergine och en sötsyrlig tomatsallad. En härlig vegorätt med maxade smaker!
Skär aubergine i tärningar. Stek dem på medelhög värme i olja i en stekapnna.
Skala och finhacka schalottenlök och vitlök fint. Vänd ner i pannan och låt steka med auberginen.
När allt mjuknat så tillsätts tomatpurén. Låt den fräsa med någon minut och häll sedan i vinäger, citronsaft, honung, sardeller och lite spad från en kaprisburk. Låt allt koka ihop och häll ev i lite vatten om det behövs, det ska bli en gryta. Lägg ner skalken från en parmesanost och låt puttra i ca 30 minuter.
Häll av och skölj bönorna. Tillsätt dem i grytan, låt koka ihop och smaka sedan av med salt och peppar.
Tomatsallad
Sätt ugnen på 110 grader.
Lägg körsbärstomater, vitlöksklyftor, en kvist timjan och lite salt i en djup ugnsform. Täck tomatena helt med olivolja. Tillaga i ugnen ca 45 minuter.
Förbered en vinägrett på citron, lite honung, salt och peppar i en skål. Skär tunna skivor av stjälkselleri och lägg dem i vinägretten tillsammans med russin.
Ta ut tomaterna ur ugnen och lyft upp dem från oljan och blanda ihop med resten av salladen.
Friterad aubergine
Skär två skivor aubergine, ca 2 cm tjocka, på längden. Strö över salt och låt ligga ca 10 minuter för att dra ut lite vätska. Torka av med
papper.
Förbered olja i en kastrull och värm upp till 150 grader.
Förbered sedan 3 skålar för panering: Majsstärkelse med salt, cayennepeppar och lökpulver i en skål. Uppvispade ägg i en annan. Och panko, parmesan och salt i en tredje.
Panera aubergineskivorna, först i blandningen med majsstärkelse, därefter i äggen och sist i panko- och parmesanblandningen.
Fritera dem på bägge sidor tills de är gyllene. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Varmhåll dem på låg värme i ugnen om de inte serveras direkt.
Garnering
Skala och skiva schalottenlök tunt på mandolin eller så tunt det går med kniv. Vänd runt med majsstärkelse och fritera i samma olja som auberginen. Fritera även kaprisen i oljan.
Blanda rucola och basilika med lite citronjuice.
Servering
Lägg grytan i botten på en tallrik, en friterad skiva aubergine snett över, rucola- och basilikasalladen på andra sidan och tomatsalladen över det. Strö över friterad schalottenlök och kapris på toppen. Njut!