Aubergine i masalasås

POPULÄRT
koket.se
Aubergine i masalasås
Foto: TV4
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Aubergine i masalasås

14 ingredienser

45 min

Ett gott och lättlagat middagstips från det indiska köket där aubergine får koka i en krämig och kryddig sås med jordnötssmör och kokosmjölk.

logo
Mattias Kristiansson porträtt

Se Mattias Kristiansson laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 2 aubergines
  • 0,5 dl neutral olja
  • 4 dl vatten

Masalasås

  • 2 gula lökar, hackade
  • 1 dl jordnötssmör
  • 1 dl kokosmjölk
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 1 tsk chilipulver (eller starkt paprikapulver)
  • 2 limefrukter, saften
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk salt

Till servering

  • 4 port kokt ris

Gör så här

  1. Skala och hacka löken grovt.
  2. Lägg lök, jordnötssmör, kokosmjölk, spiskummin, koriander, gurkmeja, paprikapulver, limesaft, strösocker och salt i en blender, eller ta hjälp av en stavmixer. Mixa till en tjock puré. Tillsätt lite vatten i taget och mixa tills du har en hyfsat slät sås.
  3. Skär auberginerna på längden och skiva sedan i halvmånar. Blanda med oljan i en skål och stek sedan gyllene i en stekpanna. Gör det i omgångar, det blir enklast.
  4. Häll ner all aubergine i stekpannan och häll på masalasåsen. Koka upp och lägg på ett lock. Sänk värmen och låt allt puttra på i 20-30 minuter. Rör om då och då. Auberginen ska bli riktigt mjuk mer vatten.
  5. Servera med kokt ris.