Aubergine med salsa på salladslök är en frisk och fräsch rätt att servera i sommar.
Se Max Westerlund Inazawa laga receptet
Ingredienser
Dashi steg 1
1 l vatten
50 g kombu
25 g färsk ingefära
10 g bonitoflakes
Dashi steg 2
500 g dashi
1 dl japansk soja
1 dl mirin
0,5 dl citronsaft
Aubergine
2 aubergines
olja (till fritering)
Salsa på salladslök
1 knippe salladslök
2 msk grön chilifrukt, hackad
3 msk färsk ingefära, riven
1,5 dl matolja
2 msk citronsaft
1 dl strösocker
salt
3 msk japansk soja
0,5 tsk vitlök
Servering
1 salladslök (vårlök)
Gör så här
Dashi steg 1
Häll vattnet i en kastrull och tillsätt kombu och ingefära. Värm blandningen på medeltemperatur på spisen. Vattnet ska inte koka utan hålla runt 60 grader i ca 1 timme.
Lyft sedan ur kombun och spara den till annat.
Höj temperaturen på buljongen till ca 85 grader och tillsätt bonitoflakes. Stäng av värmen och låt svalna.
Dashi steg 2
Sila sedan ner buljongen i en skål och rör i japansk soja, mirin och citronsaft.
Aubergine
Dela auberginen på längden och sedan en gång till på längden, till kvartar. Skär sedan delarna i 3 cm stora bitar.
Värm olja i en kastrull till 175 grader och fritera auberginen tills den är gyllenbrun.
Värm upp dashilagen till ca 80 grader.
Lägg därefter auberginen i lagen och låt den kallna i lagen.
Salsa på salladslök
Skölj salladslök ordentligt och strimla den tunt.
Hacka därefter den gröna chilin, spara kärnor om du vill ha mycket hetta.
Lägg hacket i en bunke och tillsätt riven ingefära, matolja, citronsaft, socker och salt. Rör om ordentligt med en slickepott. Låt blandningen stå och dra i 20 minuter.
Servering
Lyft auberginen ur lagen och lägg på papper för att droppa av.
Vänd runt auberginen med salsan och garnera med färsk, strimlad vårlök.