Auberginegryta med blomkålsris

Auberginegryta med blomkålsris
Foto: Tv4
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Auberginegryta med blomkålsris

13 ingredienser

20 m

Auberginer är fantastiska smakbärare, vilket gör dem perfekta för vegetariska curryrätter. Blomkålsris är dessutom lätt att göra hemma, antingen pulsa blomkålen i en matberedare, eller riv den grovt, tills den liknar riskorn. Varje portion innehåller 310 kcal.

Receptet kommer från programmet Donal's supersnabba kök, avsnitt 9.

Ingredienser

portioner
  • 3 msk olivolja
  • 1 lök, finhackad (stor)
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • 2,5 cm färsk ingefära, skalad och riven
  • 3 aubergines, i tärningar
  • 2 tsk nigellafrön (eller svarta senapsfrön)
  • 2 tsk garam masala
  • 400 g hela konserverade tomater, hackade
  • 200 g yoghurt (naturell, lite extra till servering)

Blomkålsris

  • 1 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök, krossad
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 800 g blomkål

Gör så här

  1. Hetta upp hälften av oljan i en stor stekpanna och fräs löken försiktigt i 6 minuter tills den mjuknat.
  2. Tillsätt vitlök och ingefära och fräs i 1 minut. Tillsätt sedan resten av oljan och auberginerna. Öka värmen och bryn auberginerna på alla sidor.
  3. Tillsätt nigella (eller senapsfrön), garam masala, tomater och rikligt med kryddor. Sänk värmen och låt bubbla i 15 minuter tills auberginen är mör och såsen har tjocknat.
  4. Förbered under tiden blomkålsriset. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs vitlök och gurkmeja i 30 sekunder. Tillsätt sedan den finrivna blomkålen och en skvätt vatten. Täck över och låt ånga i 5 minuter tills det är varmt och mjukt. Krydda väl.
  5. Rör ner yoghurten i grytan med auberginen och låt puttra försiktigt i 1–2 minuter. Servera med blomkålsriset och en extra klick yoghurt.