Baconmarmelad

Baconmarmelad
Foto: Frederik Zäll
Frederik Zäll
Frederik Zäll

Baconmarmelad

8 ingredienser

Baconmarmelad må låta märkligt, men Frederik Zälls variant är verkligen otroligt god! Passar perfekt att servera till julskinkan.

Tips! Det blir också gott att ta bort muscovadosockret och använda endast 2 dl lönnsirap.

Ingredienser

portioner
  • 560 g tärnad bacon
  • 2 dl ljust muscovadosocker
  • 2 msk lönnsirap
  • 2 dl äppelcidervinäger
  • 1 dl kycklingbuljong
  • 2 lagerblad
  • ev tabasco
  • ev majsstärkelse

Gör så här

  1. Stek baconet tills det precis fått en gyllene färg.
  2. I en liten såskastrull, koka upp äppelcidervinäger, lönnsirap, buljong och muscovadosocker tillsammans med lagerblad under konstant omrörande. Koka sedan det hela på låg värme så att det precis sjuder tills konsistensen är tjock och lite ”kolaaktig”. Vill man så kan man reda av såsen ytterligare med lite maizena utrört i lite vatten. Tillsätt under kokning och rör runt. Låt sjuda ytterligare några minuter.
  3. Tillsätt bacontärningarna och vänd runt. Ställ ut kastrullen med lock i vinterkylan och låt den svalna till cirka 20 grader.
  4. Smaka av med flingsalt om så behövs och några stänk Tabasco eller Texas Pete Hot Sauce om ni skulle ha tillgång till den finingen!
  5. Servera marmeladen rumstempererad till nybakad skinka. YEAH BABY!!